Din cuprinsul articolului
Sunt imun la Covid? Oamenii de știință au descoperit anticorpi care reacționează la noul coronavirus în probele de sânge ale unor voluntari, donate înainte de începerea pandemiei. Ei sugerează că unele persoane pot avea un fel de imunitate preexistentă la noul coronavirus.
Numărul de noi cazuri COVID-19 este în creștere în multe regiuni de pe glob. Dar nu toți cei care intră în contact cu virusul SARS-CoV-2 dezvoltă boala COVID-19.
Un grup de oameni de știință de la Institutul Francis Crick, din Londra, împreună cu colegii lor de la University College London au găsi o posibilă explicație pentru care unele persoane pot trece peste infecția cu SARS-CoV-2 mai bine decât alții .
Studiul lor a apărut recent în revista Science.
Echipa de cercetare și-a propus inițial să dezvolte un test de înaltă sensibilitate pentru a detecta anticorpii împotriva virusului SARS-CoV-2.
Oamenii de știință pot utiliza acest tip de test pentru a stabili dacă o persoană a dezvoltat anticorpi după ce a avut COVID-19, aceasta fiind o informație cheie pentru a stabili cât timp durează imunitatea după infecția cu SARS-CoV-2.
Ca parte a cercetării lor, oamenii de știință au folosit probe de sânge furnizate de persoane care nu aveau COVID-19. Spre surprinderea lor, au găsit anticorpi care au reacționat la SARS-CoV-2 în unele dintre aceste probe.
Cercetătorii descriu o teorie științifică conform căreia expunerea la oricare dintre coronavirusurile umane obișnuite, inclusiv cele care provoaca răceala comună, poate crea imunitate și împotriva celorlalte coronavirusuri. Acest proces poartă denumirea de reactivitate imunitară încrucișată.
Există patru coronavirusuri umane sezoniere comune, toate provocând în principal boală ușoară. Marea majoritate a oamenilor au la un moment dat o infecție cu cel puțin unul dintre aceste virusuri.
Oamenii de știință știu deja că organismul uman nu dezvoltă imunitate de lungă durată la aceste virusuri, motiv pentru care o persoană poate contracta o infecție cu un coronavirus uman comun de mai multe ori în viață.
Dar o expunere anterioară la un coronavirus uman comun poate oferi, cel puțin, o protecție temporară împotriva SARS-CoV-2?
Coronavirusurile folosesc o proteină numită proteină spike pentru a se atașa și a infecta celulele gazdă.
Prof. George Kassiotis, autor principal al noului studiu și liderul grupului Laboratorului de imunologie retrovirală de la Institutul Francis Crick, explică modul în care anticorpii care recunosc o parte a proteinei spike pot oferi o reactivitate imunitară încrucișată.
„Spike-ul acestui coronavirus este format din două părți sau subunități care îndeplinesc sarcini diferite. Subunitatea S1 permite virusului să se blocheze pe celule și este relativ diferită printre coronavirusuri, în timp ce subunitatea S2 lasă virusul în celule și este mai asemănătoare în rândul acestor virusuri ”, spune el. Lucrarea noastra arata ca subunitatea S2 este suficient de similara intre coronavirusurile răcelii comune si SARS-CoV-2 pentru ca unii anticorpi sa actioneze impotriva ambelor tipuri de virusuri.
În studiul lor, Prof. Kassiotis și colegii săi au determinat nivelurile de anticorpi care reacționează încrucișat în mai multe probe de sânge, dintre care majoritatea au fost donate înainte de apariția virusului SARS-CoV-2.
Într-un grup de 50 de probe de sânge de la gravide din mai 2018, echipa a constatat că 10% aveau anticorpi cu reacție încrucișată. Într-o cohortă separată de 101 probe din mai 2019, trei au avut acești anticorpi.
Într-un experiment suplimentar, echipa a analizat 13 eșantioane suplimentare de la adulți care au avut recent o infecție cu un coronavirus comun. Dintre aceștia, doar 1 eșantion avea anticorpi cu reacție încrucișată.
În general, autorii raportează că 16 din 302 de probe, sau 5,29%, au avut anticorpi cu reacție încrucișată SARS-CoV-2. Vârsta medie a donatorilor a fost de 51 de ani.
Dar de ce relativ puțini oameni au avut anticorpi cu reacție încrucișată, având în vedere că infecțiile cu coronavirusuri umane obișnuite apar frecvent?
Acest lucru a sugerat că apariția lor nu a fost pur și simplu un eveniment tranzitoriu obișnuit după fiecare infecție [coronavirus uman comun] în această grupă de vârstă, comentează autorii. „În schimb, având în vedere că anticorpii reactivi [coronavirus uman comun] sunt prezenți la aproape toți adulții, raritatea reactivității încrucișate a SARS-CoV-2 […] indică cerințe suplimentare.”
O astfel de cerință, sugerează ei, poate implica frecvența cu care o persoană are o infecție cu un coronavirus uman comun. Frecvența este cea mai mare la copii și adolescenți.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…