Din cuprinsul articolului
Ascultați orice podcast din zilele noastre și veți auzi probabil pe cineva vorbind despre baia de gheață sau despre scufundarea la rece. Guru ai sănătății și oameni obișnuiți deopotrivă jură că scufundarea corpului în apă rece favorizează o stare de spirit mai bună, mai multă energie, o recuperare sporită și mai puțină anxietate. Beneficiile se pot schimba de la o persoană la alta, dar un lucru este sigur: scufundările la rece nu sunt accesibile tuturor.
Se poate spune cu certitudine că o persoană obișnuită nu are câteva mii de euro pe care să îi arunce pe o scufundare la rece. De asemenea, este sigur să spunem că nimeni nu vrea să meargă să cumpere saci de gheață de la magazin în fiecare zi și nici nu vrea să cumpere un aparat de gheață de calitate comercială pentru o plonjare la rece improvizată. Asta ridică întrebarea: puteți obține aceleași beneficii stând într-un duș rece? Experții consideră că dușurile reci contează ca o formă de crioterapie, atâta timp cât temperatura este suficient de rece (între 50-59 grade Fahrenheit/ 10 -15 grade C). Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre beneficiile crioterapiei.
Poate stimula metabolismul
Atunci când expuneți corpul la temperaturi scăzute, puteți crește rata metabolică și activa țesutul adipos brun, ambele ajutând la gestionarea greutății.
Potrivit unui studiu din 2022, scufundarea corpului în apă rece pare să transforme țesutul adipos, pe lângă faptul că reduce rezistența la insulină. Combinația acestor beneficii poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra sănătății cardiovasculare și a bolilor metabolice.
Acesta poate spori circulația
Medicii explică faptul că expunerea la frig determină o vasoconstricție imediată urmată de vasodilatație, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin către toate organele.
Acesta este motivul pentru care o mulțime de oameni folosesc scufundările la rece pentru a accelera recuperarea la exerciții fizice. Deși frigul pare să reducă durerile musculare, nu este clar dacă frigul aduce beneficii funcției musculare.
Îmbunătățirea circulației, indiferent de nivelul atletic, este benefică. Atunci când îmbunătățiți fluxul sanguin în tot corpul, ajutați la livrarea de sânge proaspăt și oxigen către organele principale, ceea ce le ajută să funcționeze în mod optim.