Din cuprinsul articolului
Colonul iritabil sau sindromul intestinului (deseori abreviat ca IBS) este o patologie digestivă comună cu simptome care pot afecta grav viața de zi cu zi a oamenilor, precum colici, dureri abdominale, diaree, gaze sau constipație.
Cauzele exacte sunt necunoscute și în prezent nu există un tratament în acest, așa că strategia împotriva acestuia se concentrează pe o serie de schimbări în obiceiurile de viață cu scopul de a ameliora simptomele. Desigur, multe dintre schimbări afectează alimentele.
Astfel, dacă primim diagnosticul de sindrom de colon iritabil, este foarte probabil ca și medicul nostru să ne recomande să lăsăm deoparte, sau măcar să evităm pe cât posibil anumite alimente.
Trebuie remarcat, totuși, că persoanele cu această afecțiune nu răspund în același mod la retragerea anumitor alimente, așa că este posibil să trecem printr-o perioadă de „probă” în care experimentăm retragerea diferitelor alimente din dietă pentru a verifica efectul pe care aceasta îl are asupra stării noastre.
Oricum ar fi, poate cele mai evidente alimente pe care ar trebui să le scoatem din dietă sunt cele care irită tractul digestiv la oricine, indiferent dacă are sau nu IBS. Acestea includ lucruri precum alimente picante, alcool sau, într-o măsură mai mică, cafeaua.
Pe de altă parte, și din moment ce IBS tinde să provoace disconfort din cauza producției excesive de gaze, eliminarea alimentelor care le conțin (cum ar fi băuturile carbogazoase) sau care promovează producția lor (broccoli, conopida) poate ajuta la evitarea acestor simptome.
Alimentele cu cantități mari de grăsimi saturate, precum prăjelile sau cele mai grase bucăți de carne, pot îngreuna digestia și agrava simptomele, de aceea este indicat și să reduceți cât mai mult consumul acestora.
La unele persoane, și chiar dacă au rezultate negative la testele pentru celiachie, retragerea alimentelor care conțin gluten (cum ar fi cele făcute cu grâu, orz sau secară) realizează o îmbunătățire semnificativă.
De asemenea, mulți pacienți cu IBS beneficiază de pe urma unei diete sărace în FODMAP (oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli), un tip de carbohidrați care se găsesc în anumite tipuri de fructe (cum ar fi mere, pere sau caise), cereale (grâu, orz, secară), legume (varză, usturoi, ceapă), produse lactate (cele mai bogate în lactoză, precum laptele sau smântâna), leguminoase (linte, năut, fasole), nuci (migdale, caju) și îndulcitori.
Trebuie remarcat, însă, că dieta săracă în FODMAP poate duce la pierderea altor nutrienți importanți, așa că în orice caz ar trebui efectuată sub supraveghere medicală.
Există anumite alimente care pot ajuta la obținerea unei îmbunătățiri dacă consumul lor este crescut (intotdeauna în rațiune și fără a înlocui alte elemente esențiale ale nutriției).
Mai exact, cel mai bine este să urmezi o dietă bogată în fibre, astfel încât majoritatea legumelor, leguminoaselor și cerealelor integrale devin opțiuni foarte recomandate.
La fel, bucățile slabe de carne și pește gătite la grătar sunt ușor de digerat și devin o modalitate bună de a obține proteinele necesare.
De asemenea, multe semințe (în special semințele de susan) par să ajute la ameliorarea simptomelor la unii oameni.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…