Din cuprinsul articolului
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) definește insomnia ca fiind „incapacitatea de a iniția sau de a menține somnul”, care ar putea fi legată de trezirea mai devreme decât în mod normal.
Problemele cronice de somn au fost asociate cu probleme medicale, inclusiv cu diabetul, obezitatea și hipertensiune arterială, precum și cu disfuncția cognitivă și tulburări de dispoziție. Adulții ar trebui să doarmă între șapte și nouă ore noaptea, potrivit experților în somn.
Tehnica de respirație „4-7-8” acționează ca un tranchilizant
Insomniacii își pot îmbunătăți calitatea somnul printr-o metodă simplă de respirație. Dacă anxietatea te împiedică să adormi, te va ajuta tehnica de respirație „4-7-8”, care de fapt acționează ca un tranchilizant.
Potrivit unui număr de cardiologi, această tehnică are și alte avantaje – scade tensiunea arterială și ritmul cardiac și reduce durerea cronică.
În primul rând, în timpul aplicării metodei, vârful limbii trebuie să se lipească de dinții frontali superiori și să rămână în această poziție pe tot parcursul exercițiului.
1. Inspirați încet pe nas timp de 4 secunde.
2. Apoi ține respirația timp de 7 secunde.
3. Apoi, în decurs de 8 secunde, expirați încet pe gură, trăgând ușor buzele spre interior. Expirația ar trebui să fie întotdeauna de două ori mai lungă decât inhalarea.
Când se folosește această tehnică, inhalarea prin nas trebuie să fie liniștită, iar expirarea prin gură trebuie să fie puternică, fluierând. Nu contează cât timp petreci în fiecare fază, contează doar raportul 4-7-8.
Cum ne afectează ”anxietatea anticipativă”
Unul dintre principalele motive pentru care mulți oameni au dificultăți în a adormi este „anxietatea anticipativă”. Mai precis, este cea în care o persoană vrea să se culce, dar începe să-și facă griji dacă va adormi cu adevărat și dacă nu va avea ca de fiecare dată un somn perturbat, explică Aoun pentru Fox News. Psihiatrul recunoaște că această problemă poate fi depășită cu greu.
„Am descoperit că este eficient este să recomand pacienților mei să rămână în pat, să închidă ochii și să se concentreze pe a rămâne treji. Prin schimbarea gândurilor lor către a rămâne treji, mintea lor este distrasă de la a se gândi la nevoia de a adormi. Acest lucru permite corpului lor să preia controlul și să facă ceea ce dorește, adică să adoarmă”, a menționat Aoun.
Dificultatea de a adormi și somnul de proastă calitate, cauzate de anxietate
Dificultatea de a adormi și somnul de proastă calitate sunt adesea cauzate de anxietate, a spus el.
„În mod evident, când ai anumite anxietăți în timpul zilei, mersul la culcare îți întrerupe gândurile conștiente, dar mintea continuă să proceseze toate gândurile care provoacă anxietate și factorii de stres ai zilei. Acest lucru îi face pe oameni să se trezească în mijlocul nopții sau să se simță obosiți și epuizați dimineața”, afirmă Aoun, potrivit foxnews.com.