Din cuprinsul articolului
Acidul uric este un produs rezidual găsit în sânge. Este creat atunci când organismul descompune substanțele chimice numite purine. Cea mai mare parte a acidului uric se dizolvă în sânge, trece prin rinichi și părăsește corpul când cineva urinează.
Dacă rămâne prea mult acid uric în organism, se creează o afecțiune numită hiperuricemie. Hiperuricemia poate determina formarea de cristale de acid uric (sau urat). Aceste cristale se pot așeza în articulații și pot provoca gută, o formă de artrită care poate deveni foarte dureroasă în timp.
Ele se pot instala și în rinichi și pot duce la formarea de pietre la rinichi. Dacă este lăsat netratat, nivelul ridicat de acid uric va duce în cele din urmă la leziuni permanente ale oaselor, articulațiilor și țesuturilor, boli de rinichi și boli de inimă.
Cercetările au arătat, de asemenea, o legătură între nivelurile ridicate de acid uric și diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și boala ficatului gras.
Alimentele și băuturile bogate în purine cresc, de asemenea, nivelul de acid uric. Acestea includ:
Alți factori de risc:
Purinele sunt substanțe chimice care apar în mod natural în organism și în unele alimente. Când organismul descompune purinele, aceasta creează acid uric ca produs rezidual. Rinichii îl filtrează din sânge și îl elimină din organism prin urină.
Guta
Este normal să existe acid uric în sânge. Cu toate acestea, dacă nivelul acidului uric depășește sau sub un interval sănătos, acest lucru poate duce la probleme de sănătate. Nivelurile ridicate de acid uric pot crește riscul de gută. Guta este o formă de artrită.
Simptomele vin și dispar, de obicei afectând doar o articulație. Persoanele cu această afecțiune experimentează acumularea de acid uric în articulații și țesuturi, provocând durere, umflare și decolorare. Guta afectează cel mai frecvent articulațiile degetelor de la picioare, gleznele și genunchii.
Sindromul Fanconi
Pe de altă parte, a avea un nivel scăzut de acid uric este foarte rar. Cea mai răspândită afecțiune care provoacă niveluri scăzute de acid uric este sindromul Fanconi, o boală de rinichi rară.
La persoanele cu această afecțiune, rinichii nu pot absorbi anumite substanțe nutritive în organism. Sindromul Fanconi poate provoca lipsă de energie, deshidratare și probleme cu oasele. O persoană cu această afecțiune va avea niveluri scăzute de acid uric, deoarece prea mult din această substanță trece din organism prin urină.
O persoană cu niveluri ridicate sau scăzute de acid uric poate să nu aibă întotdeauna simptome. Simptomele pot să nu apară până când o persoană a avut niveluri în afara interval normal pentru o perioadă lungă, ceea ce poate cauza probleme de sănătate.
Simptomele gutei, pe care le poate provoca un nivel ridicat de acid uric, includ:
Simptomele unei pietre la rinichi, pe care le poate provoca și nivelul ridicat de acid uric, includ:
Nivelurile scăzute de acid uric sunt mai puțin frecvente decât cele ridicate. O persoană cu niveluri scăzute de acid uric poate urina mai mult decât de obicei, ceea ce poate provoca deshidratare dacă nu bea suficientă apă.
Oamenii pot lua anumiți pași simpli pentru a preveni crizele de gută, inclusiv:
O persoană care are gută are de obicei nevoie de un test de acid uric la fiecare 6 luni.
Menținerea nivelului de acid uric într-un anumit interval poate reduce durerea, afectarea articulațiilor și complicațiile de la gută.
Un program pe termen lung de management al bolii poate ajuta la reglarea și chiar la oprirea nivelurilor ridicate de acid uric și a apariției durerilor articulare. Furnizorul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente care dizolvă depozitele de cristale de acid uric.
Poate fi necesară o terapie de scădere a uratilor pe tot parcursul vieții, cu medicamente care previn crizele de gută și în cele din urmă dizolvă cristalele care se află deja în corpul tău.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…