Din cuprinsul articolului
Alergiile apar atunci când sistemul imunitar reacționează la o substanță străină (cum ar fi polenul, veninul de albine sau părul de animale) sau alimente care nu provoacă o reacție la majoritatea oamenilor.
Prezentă la Antena 3, Poliana Leru, medic alergolog, a oferit câteva sfaturi prețioase pentru cei care suferă de alergii.
„În cazul alergiilor respiratorii, putem reduce contactul cu aceste substanţe din aer, pe care le numim aeroalergene. Purtatul măştii este un mijloc de protecţie.
Este bine ca persoanele care se ştiu cu alergii, să poarte mască atunci când ies în aer liber sau fac sport, dar să cunoască plantele la care sunt alergici şi să evite contactul cu ele.
Totodată, să-şi administreze tratamentul în funcţie de simptome. Tratamentele locale pe care le pot administra la nivel local.”, a spus medicul alergolog Poliana Leru, joi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.
Ce este imunoterapia şi cu ce îi ajută pe cei care suferă de alergii
În orice caz, imunoterapia este recomandată tuturor pacienţilor care au monosensibilizare. Este mult mai uşor să tratezi un pacient care are alergie doar la o substanţa, dar sunt mulţi pacienţi care pot avea în timp mai multe alergii.
Dacă apar simptome sugestive de astm, atunci tratamentul trebuie intensificat. Alergiile nu trec de la sine, decât dacă schimbăm mediul. Polenul este purtat de vând pe distanţe mari, chiar şi de 100 km.
Riscul medicamentelor antialergice luate fără prescripţie medicală
Nu sunt neapărat periculoase medicamentele antialergice, asta dacă ne referim la cele antihistaminice, pentru că se poate creşte pe durată scurtă doza. Desigur, atunci când simptomele impun o doză mai mare, atunci trebuie să fie recomandată de către un medic.
Mare atenţie că aceste medicamente histaminice scad atenţia, deci produc somnolenţă şi reduc capacitatea de concentrare şi atenţie. Nu sunt periculoase pe termen scurt.
Cum se schimbă simptomele unei alergii de la un an la altul
Simptomele sunt variabile şi depind de mai mulţi factori. Polenul din atmosferă constituie componenta de poluare biologică. Există şi componenta chimică, despre care vorbim mai mult şi o cunoaştem.
Atunci când atmosfera este mai încărcată, traficul este intens sau oraşul este aglomerat, atunci poluarea chimică poate să agraveze alergiile.
Cele două tipuri de poluare de agravează reciproc. De aceea, alergiile sunt mai intense la oraşe. Aglomeraţiile urbane favorizează alergiile, dar şi anumiţi factori meteorologici mai fac asta.
Este posibil şi la 60 de ani să dezvolţi o alergie la ambrozie. Deci, nu este exclus să faci o rinită sau un astm la o vârstă adultă.
Legătura dintre alimentaţie şi alergiile la polenuri
În general, tipul de alimentaţie poate contribui la dezvoltarea unor alergii. Este important ce mâncăm dacă ne gândim la unele condimente care conţin urme din plantele la care suntem alergici.
Există sindromul de reacţie încrucişată. De exemplu, între pelin, condimente şi ţelină. Deci, atenţie la condimente. De multe ori, nu cunoaştem componenţa lor. Există şi această posibilitate ca un timp de alimentaţie să producă sau să agraveze alergiile respiratorii.”, a mai spus medicul.