Din cuprinsul articolului
Suntem în plin sezon al alergiilor respiratorii, provocate de ambrozie. Specialiștii anunță că această perioadă este marcată de înflorirea plantei, resporabilă pentru majoritatea cazurilor de alergii. În București, autoritățile locale au găsit zeci de terenuri neîngrijite, unde ambrozia nu ar trebui să existe.
Aceasta este perioada în care ambrozia este la maximul de polenizare, o perioadă de chin pentru persoanele care suferă de alergii respiratorii. Această alergie provoacă simptome neplăcute, care pot reduce în mod semnificativ calitatea vieții.
De asemenea, experții în sănătate atrag atenția că anumite afecțiuni mai grave se pot dezvolta în urma alergiilor: astmul bronșic.
Atenție dacă suferi de alergie la ambrozie! Poți dezvolta astm bronșic
Diana Deleanu – medic primar alergolog, spune că anul trecut, când oamenii au început să poarte mască, a observat că nu au fost atât de multe alergii, însă atrage atenția că trebuie ținut cont și de condițiile climatice. „Anul acesta avem forme severe de alergie la polen”, spune medicul, potrivit Digi 24.
Dr. Deleanu atrage atenția că se poate întâmpla ca până la 80 la sută dintre pacienții cu alegeri la ambrozie să dezvolte astm bronșic.
Imunoterapia prin care poate fi înlăturată alergia durează 36 luni și costă în jur de 1.600 de lei pe an.
„Sunt probleme cu respirația, ochii roșii, dificultăți la somn… În toată perioada de vară eu trebuie să iau antihistaminice, care dau și o stare de somnolență și îmi reduc atenția, iar senzația asta de sufocare, de care nu prea scapi, e foarte neplăcută”, povestește Ana Roșioru, persoană alergică.
Cum poate fi evitată alergia?
Boala ar putea fi evitată, dacă ambrozia ar fi înlăturată. Proprietarii de terenuri pe care crește ambrozie au primit notificări de la Poliția Locală să le curețe, iar cei care nu s-au conformat au fost avertizați.
„În Sectorul 4, de la începutul acestei campanii de identificare a terenurilor cu ambrozie, au fost identificate 57 de terenuri. Opt terenuri încă mai au ambrozie, dar proprietarii fiind avertizați deja, avem promisiunea acestora că vor duce la îndeplinire operațiunea de curățare a acestor terenuri”, a declarat Cristian Pâslă, director la Poliția Locală Sector 4.