Din cuprinsul articolului
Sudiu. Varianta Delta nu provoacă forme mai severe la copii. Majoritatea specialiștilor români susțin contrariul
Varianta Delta a coronavirusului nu pare să provoace boli mai severe la copii decât formele anterioare ale virusului, sugerează un studiu din Marea Britanie. La începutul acestui an, echipa de cercetare a descoperit că varianta Alpha a virusului nu pare să facă copii mai bolnavi decât forma originală a virusului, care a apărut pentru prima dată în China.
Varianta Delta nu provoacă forme mai severe la copii
Noile date sugerează că, de asemenea, copiii nu se îmbolnăvesc mai tare cu varinata Delta decât cu Alpha. Cercetătorii au comparat două grupuri de copii de vârstă școlară cu COVID-19:
- 694 infectați cu varianta Alpha între sfârșitul lunii decembrie 2020 și începutul lunii mai 2021
- 706 infectați cu Delta între sfârșitul lunii mai și începutul lunii iulie.
Potrivit raportului, publicat pe medRxiv, copiii infectați cu Delta au avut ceva mai multe simptome.
Dar în ambele grupuri, foarte puțini copii aveau nevoie să fie spitalizați și perioadele lungi de boală erau mai puțin frecvente.
În ambele grupuri, jumătate dintre copii erau bolnavi nu mai mult de cinci zile.
Cercetătorii nu au prezentat informații despre diferențele dintre grupuri care ar fi putut influența rezultatele, cum ar fi dacă au avut loc carantine sau efectele diferitelor anotimpuri.
Datele sugerează că caracteristicile clinice ale COVID-19 din cauza variantei Delta la copii sunt în mare măsură similare cu COVID-19 din cauza altor variante, au concluzionat cercetătorii.
„Deși observăm mai multe cazuri la copii … aceste studii au demonstrat că NU a existat o creștere a severității bolii la copii. Mai mulți copii au COVID-19, deoarece există mai multe boli în comunitate”, a declarat directorul CDC, Dr. Rochelle Walensky, potrivit Reuters.
Rezultatele studiului neagă afirmațiile specialiștilor români
Prin urmare, rezultatele acestui studiu intră în contradicție cu afirmațiile a o bună parte dintre specialiștii români, care susțin că „varianta Delta are un afect mult mai mare asupra copiilor”.
- Raed Arafat: „Varianta Delta are un efect mult mai mare asupra copiilor, este posibil să ne trezim cu mai mulţi copii infectaţi şi o parte din ei să ajungă spitalizaţi sau chiar în Terapie Intensivă”.
- Octavian Jurma: „Valul patru cu varianta Delta a lovit deja România. Acum ce trebuie să facem e să vorbim cu părinții și să-i convingem să-și vaccineze copiii. Ceea ce putem face acum este să salvăm copiii, că asta fac oamenii normali în orice societate. Din punct de vedere uman și social, chiar și un copil decedat de covid ar trebui să fie o tragedie națională”.
- Diana Ionescu: „În situația actuală ne așteptăm ca numărul de copii să crească lent, dar progresiv a cazurilor de Covid-19 spre luna septembrie. Noi avem secția pregătită, avem graficul de lucru pregătit, sperăm să nu ajungem aici”.
- Ioana Mihăilă: „Pentru că ştim că pandemia cu varianta Delta afectează într-o măsură mai mare tinerii şi copiii, am solicitat unităţilor sanitare şi Direcţiilor de sănătate publică numărul maxim de paturi disponibile destinate îngrijirii copiilor.”
- Emilian Imbri: „Nu s-a așteptat cineva ca această nouă variantă (Delta, n.e.), modificată, mai bine înarmată a virusului, să abordeze copiii. Toată lumea știa că dacă vine un val declarăm câteva spitale Covid. Din fericire, în primele valuri nu au fost afectați copiii. Din păcate, acum sunt cei mici, care nu se pot vaccina, sub 12 ani.”