Din cuprinsul articolului
Mihaela Bilic, nutriționist, a transmis că nu este indicat să luați medicamente cu suc de grepfrut. Potrivit spuselor sale, această băutură poate bloca transportul unor substanțe active din medicamente și să reducă în consecință eficacitatea acestora.
Mihaela Bilic a transmis că este bine de știut că restul de citrice (portocală, mandarină) nu au impact asupra eficacității medicamentelor.
Cu gust acru-amărui și culoare galbenă sau roz, gref-ul este fructul vedetă când vine vorba de slăbit. Nu există dovezi că sucul de gref ar topi grăsimea, însă ce știm sigur e că nu face casă bună cu medicamentele.
Pe lângă vitamine, antioxidanți, fibre și multă apă, el conține o substanță care blochează enzimele hepatice. În aceste condiții anumite medicamente nu mai sunt metabolizate optim și ajung în sânge într-o cantitate mare (efect de supradoză).
Poate apărea la consumul unui singur pahar de suc și poate persista timp de 2-3 zile.
Tot sucul de gref poate bloca transportul unor substanțe active din medicamente și să reducă în consecință eficacitatea acestora.
Interacțiunea variază de la o persoană la alta, poate apărea la consumul unui singur pahar de suc și poate persista timp de 2-3 zile. Este bine să evitați asocierea sucului de gref cu tratamentul antihipertensiv, antihistaminic, antisecretor, anxiolitic, antidepresiv, antiaritmic, hipolipemiant. De știut că restul de citrice (portocală, mandarină) nu au impact asupra eficacității medicamentelor”, a scris Mihaela Bilic, nutriționist, pe pagina sa de Instagram.
Medicamente pentru colesterol: Atorvastatină, Lovastatină, Simvastatină
Medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale
Există câteva pastile care ar trebui luate cu atenție: Felodipină, Nifedipină, Losartan, Eplerenonă.
Combinate cu sucul de grepefruit, aceste medicamente pot duce la o scădere prea mare a tensiunii arteriale.
Unele medicamente pentru ritmul cardiac
Grepefruitul influențează unele medicamente care tratează bătăile anormale ale inimii. Aceste interacțiuni pot fi periculoase dacă printre pastile se numără: Amiodaronă, Dronedaronă.
Aceste medicamente joacă un rol esențial în tratarea pacienților cu aritmii cardiace. Potrivit unui studiu, un pahar de 300 ml de suc de grepfruit poate crește nivelul acestor medicamente în sânge cu 84%, în comparație cu cei care nu consumă deloc acest citric.
Unele antibiotice
Deși antibioticele sunt unele dintre cele mai diverse categorii de medicamente, există câteva care au interacțiune semnificativă cu grepefruitul: Eritromicină, Rilpivirină și medicamente utilizate în HIV, primaquină, Albendazol.
Există câteva medicamente prescrise de medicul psihiatru cu care grepefruitul interacționează. Printre acestea se numără: Quetiapină, Lurisadonă, Ziprasidonă, Buspironă, Diazepam, Midazolam, Triazolam.
Unele medicamente pentru subțierea sângelui
Medicamentele pentru subțierea sângelui sunt folosite pentru a trata și a preveni cheagurile de sânge. Unele interacționează cu grepefruitul, inclusiv: Apixaban, Rivaroxaban, Clopidogrel, Ticagrelor.
Medicamente pentru durere
Printre medicamentele pentru durere care interacționează cu grepefruitul se numără: Fentanil, Oxicodonă, Colchicină.
Medicamente pentru prostată
Câteva dintre pastilele pentru disfuncții erectile și pentru prostată care merită menționate sunt: Sildenafil (celebra Viagra), Tadalafil, Tamsulosin, Silodosin.
Mai mult, medicamentele pentru prostată pot provoca amețeli atunci când sunt luate împreună cu grapefruit, potrivit dcmedical.ro
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…