Din cuprinsul articolului
Sucul japonez de fructe care ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Lipsa de noi medicamente care să controleze eficient hipertensiunea arterială și problemele cardiovasculare asociate a alimentat căutarea unor strategii noi de tratament.
În acest sens, cercetătorii de la Școala de Medicină Lewis Katz de la Universitatea Temple au găsit o alternativă promițătoare. Într-o nouă lucrare, cercetătorii de la Temple arată că riscul de boli cardiovasculare poate fi redus cu un simplu concentrat de suc din prună japoneză (Prunus mume) – un fruct care este consumat pe scară largă în țările asiatice și care este promovat ca aliment sănătos în Japonia.
Noile descoperiri sunt descrise online în revista Hypertension Research.
Acest fruct, cunoscut sub numele de „umeboshi”, este consumat pe scară largă în țările asiatice și în Japonia, unde este considerat un aliment sănătos. Ume conține toxine, așa că este adesea procesat în sucuri sau vin care sunt sigure pentru consumul uman.
Sucul concentrat infuzat se numește bainiku-ekisu și este consumat ca supliment cu beneficii pentru sănătate în Japonia cel puțin din secolul al XVIII-lea. Bainiku-ekisu este creditat cu proprietăți de sănătate, inclusiv capacitatea de a preveni bolile de inimă.
„Este recunoscut că medicamentele singure nu sunt suficiente pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare la pacienții cu hipertensiune arterială”, a spus dr. Satoru Eguchi, profesor, Centrul de Cercetare Cardiovasculară, Centrul de Cercetare a Trombozei Sol Sherry și Centrul de Cercetare a Bolilor Metabolice de la Temple. Facultatea de Medicină a Universității Lewis Katz și investigator principal și co-autor corespondent al noului studiu.
„Pentru a ajuta la rezolvarea acestei probleme, am devenit interesați de un supliment care ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare și am început să investigăm efectele bainiku-ekisu, un concentrat de suc de prune japonez infuzat”.
Pentru a evalua potențialele efecte antihipertensive ale bainiku-ekisu, dr. Eguchi și dr. Hirotoshi Utsunomiya, profesor la Departamentul de Reabilitare de la Universitatea de Reabilitare Osaka Kawasaki din Japonia și co-autor al noului raport, au folosit un model de șoarece în care s-au administrat perfuzii de angiotensină II pentru a induce hipertensiune arterială.
Apoi, le-au dat animalelor apă care conținea bainiku-ekisu sau apă de la robinet (cele din grupul martor). Când au analizat funcția cardiovasculară și țesuturile vasculare ale ambelor grupuri de șoareci, au găsit diferențe semnificative. Mai exact, șoarecii cărora li sa administrat bainiku-ekisu nu au dezvoltat hipertensiune arterială, iar analiza țesutului lor a indicat că sucul concentrat a protejat vasele de sânge de efectele angiotensinei II.
În special, hipertrofia (creșterea și mărirea) aortei a fost minimă la șoarecii care au primit bainiku-ekisu, în timp ce cei din grupul de control au prezentat hipertrofie aortică marcată. Bainiku-ekisu a redus, de asemenea, infiltrarea celulelor imune, care declanșează procese inflamatorii asociate cu hipertensiunea arterială.
Cercetătorii au analizat posibilele mecanisme prin care bainiku-ekisu a prevenit hipertensiunea arterială la șoareci și au studiat în mod specific căile moleculare implicate în glicoliză, procesul prin care celulele descompun glucoza, o caracteristică cheie a hipertrofiei induse de hipertensiune arterială.
„În hipertensiune arterială, celulele trec de la metabolismul aerob la glicoliză, deoarece există mai puțin oxigen disponibil în mediul celular”, a explicat dr. Eguchi. „Această schimbare are ca rezultat un nivel ridicat de stres oxidativ, care duce la mai multă inflamație, mai multă rigiditate vasculară și, în cele din urmă, la dezvoltarea unei boli cardiovasculare mai severe”.
Experimentele în celule au arătat că bainiku-ekisu previne trecerea la glicoliză, sugerând că protejează împotriva hipertensiunii induse de angiotensină II prin reducerea modificărilor metabolice dăunătoare asociate cu hipertrofia și inflamația.
Scopul cercetătorilor este de a identifica compuși specifici din bainiku-ekisu cu efecte protectoare.
„Pot exista doi sau trei compuși care lucrează împreună, ceea ce ar putea explica de ce sucul concentrat de ume infuzat este atât de popular ca supliment pentru sănătate. Mulți compuși care lucrează împreună ar produce efecte aditive sau sinergice care ar putea fi pierdute într-un preparat farmaceutic”, a concluzionat dr. Eguchi.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…