Din cuprinsul articolului
Sucul de pătrunjel. Utilizarea verdeturilor si a altor condimente precum patrujelul in bucatarie este o modalitate foarte buna de a oferi aroma mancarii, dar este si o modalitate excelenta de a furniza substante nutritive suplimentare, care sunt benefice pentru sanantate.
În prezent, pătrunjelul este una dintre cele mai populare plante culinare din lume, iar acest lucru se datorează în mare măsură unui ordin emis de Carol cel Mare.
În jurul anului 800 d.Hr., împăratul a dispus ca anumite plante aromatice să fie cultivate în fiecare grădină de mănăstire din imperiul său. Pătrunjelul era una dintre aceste plante aromatice și, prin urmare, s-a răspândit rapid.
Pătrunjelul provine din regiunea Mediteranei de Est – probabil face parte din flora endemică din Grecia. Planta bianuală crește până la o înălțime de un metru și are frunze tripenate care pot fi „crețe” sau plate.
Pătrunjelul creț a fost cultivat deoarece pătrunjelul cu frunze plate poate fi confundat ușor cu pătrunjelul câinelui, o plantă otrăvitoare, deoarece arată atât de similar.
Înainte de a dobândi popularitatea globală ca plantă culinară, pătrunjelul era utilizat ca plantă medicinală.
În prezent, este cultivat în aproape întreaga emisferă nordică și în America de Sud; cu toate acestea, rareori mai crește în sălbăticie.
Patrunjelul oferă cele mai bune carotenoide ale naturii și este o hală de producţie a câtorva cunoscuți fitonutrienți anti-cancer și anti-inflamatorii și flavonoide (luteină, zeaxantină, apiol, rutină și apigenină).
Această plantă cu frunze mici este bogată în clorofilă, vitamina A, B, C și K, acid folic și fier. Are conținuturi minerale benefice ridicate, cum ar fi calciu, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, vanadiu și zinc.
Amestecând sucul de pătrunjel cu suc de morcov, de ţelină sau de spanac se obţin efecte terapeutice dintre cele mai puternice.
Sucul crud are proprietăţi care ajută la funcţionarea naturală a tiroidei şi glandelor suprarenale, dar este şi excelent pentru bolile sistemului ocular, în special pentru cele de la nervul optic”, explică Marina Grigore, apifitoterapeut pentru Adevărul.
Pentru a se prepara suc de pătrunjel se pun frunzele în storcător şi apă cât să le cuprindă. Se presează compoziţia până devine o pastă ce se poate bea ca atare sau filtrată.
„Este recomandat ca sucul să se bea imediat ce a fost preparat şi în niciun caz nu se ţine în frigider mai mult de cinci ore.
Se bea zilnic sucul obţinut dintr-o legătură de pătrunjel, preferabil, înainte de masa principală.
În farmacie, rădăcina de pătrunjel este folosită ca diuretic, consumată sub formă de infuzie, iar frunzele stimulează digestia, sunt un bun diuretic şi circulator.
Din pătrunjel se extrage esenţa numită apiol, o substanţă narcotică pentru om. Consumul excesiv poate cauza tulburări nervoase”, explică specialistul.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…