Sari la conținut

Sucul de legume care ajută la reducerea riscului de atac de cord. Nu are efecte secundare

suc de sfeclă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zili
sfeclă roșie are un efect preventiv și complementar tratamentului pentru inimă

Sucul de legume care ajută la reducerea riscului de atac de cord. Boala coronariană este cel mai frecvent tip de boală de inimă, cea mai frecventă cauză a atacurilor de cord și cel mai mare ucigaș atât al bărbaților, cât și al femeilor din întreaga lume.

Sucul de sfeclă roșie ajută la reducerea riscului de atac de cord, arată un studiu. S-a constatat că un consum de doar 70 ml pe zi reduce la mai mult de jumătate atacurile de cord sau alte complicații la pacienții cu stent în șase luni.

Sucul violet, cunoscut pentru reducerea tensiunii arteriale, conține nitrați care ajută la dilatarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea fluxului sanguin, spun cercetătorii.

„Pacienților noștri le-a plăcut că tratamentul lor este un produs complet natural, care nu are efecte secundare semnificative. Vom duce acest lucru la următoarea etapă a studiilor, în speranța că medicii vor putea prescrie în curând suc de sfeclă roșie pentru a ne asigura că stenturile durează mai mult”, a precizat dr. Krishnaraj Rathod, de la Universitatea Queen Mary din Londra, potrivit The Sun. 

Sucul de legume care ajută la reducerea riscului de atac de cord

Cercetarea finanțată de British Heart Foundation (BHF) a fost prezentată la conferința British Cardiovascular Society din Manchester. Cercetătorii au investigat dacă un suc zilnic de sfeclă roșie bogat în nitrat anorganic ar crește nivelul de oxid nitric și dacă acest lucru ar afecta inflamația.

Echipa a studiat 114 voluntari sănătoși. Dintre aceștia, 78 au primit un vaccin împotriva febrei tifoide pentru a crește temporar inflamația în vasele lor de sânge, iar 36 au primit o cremă pentru a crea o veziculă mică pe piele și pentru a produce o inflamație mai localizată.

Voluntarii au băut 140 ml de suc de sfeclă roșie în fiecare dimineață timp de șapte zile. Jumătate a băut suc bogat în nitrați, în timp ce cealaltă jumătate a băut suc care a fost îndepărtat de nitrați. În grupul care a primit vaccinul împotriva febrei tifoide, cei care au băut sucul de sfeclă roșie bogat în nitrați au avut niveluri mai mari de markeri de oxid nitric în sânge, urină și salivă, comparativ cu cei care au consumat sucul cu nitratul îndepărtat.

Sucul bogat în nitrați pare să restabilească, de asemenea, funcția endoteliului, celulele care căptușesc interiorul tuturor vaselor de sânge. Endoteliul este esențial pentru a menține vasele de sânge să funcționeze normal, dar acest lucru se pierde în inflamație.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că veziculele s-au vindecat mai repede în grupul care a băut sucul de sfeclă roșie bogat în nitrați, iar numărul de globule albe inflamatorii din probele de lichid prelevate din veziculele lor a fost mai mic după trei zile.

De asemenea, oamenii de știință cred că nivelurile crescute de oxid nitric au ajutat să accelereze cât de repede voluntarii au fost capabili să se recupereze după inflamație, trecând celulele imune cheie dintr-o stare care promovează inflamația la o stare mai antiinflamatoare.

Ei sugerează că acest lucru ar putea avea beneficii pentru milioane de oameni cu boală coronariană.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel