Conform unui studiu efectuat de Societatea Internaţională a Chirurgilor Plasticieni, intervenţia de implant mamar a devenit cea mai solicitată procedură în anul 2012, devansând considerabil numărul operaţiilor de liposucţie.
Femeile din România apelează tot mai des la acest tip de intervenţie, mai ales din dorinţa de a arăta mai bine, dar şi din necesitate. Indiferent de motiv, perioada postoperatorie este cea care ridică cele mai multe semne de întrebare pentru persoanele care recurg la implantul mamar.
Siccesul unei astfel de intervenţii depinde de atât de îndemânarea chirurgului plastician, cât şi de respectarea indicaţiilor postoperatorii.
,,vindecarea este un proces gradual care poate dura până la maximum un an, în funcţie de organism şi de complexitatea intervenţiei. Este recomandată reducerea activităţii fizice solicitante, evitarea expunerii la soareîn următoarele şase luni postoperatorii, precum şi purtarea unei bustiere pentru o perioadă de circa două luni”, a declarat dr. Cristian Niţescu, medic primar chirurgie plastică şi doctor în ştiinţe medicale.
Persoana care a fost supusă unei intervenţii de implant mamar nu va depunde eforturi considerabile pentru a-şi relua activităţile sociale. Operaţia nu necesită spitalizare, externarea fiind posibilă la 12 ore după efectuarea procedurii. În următoarele zile sunt acceptate mişcări uşoare de braţe, plimbări scurte iar după o săptămână se poate relua activitatea la locul de muncă.
Este totuşi posibil să apară şi complicaţii în perioada de recuperare, cum ar fi cele alergice, apariţia hemoragiei, hematomul sau infecţia. Un risc tardiv îl prezintă şi contracţia capsulară care poate genera durere şi disconfort.
,,Majoritatea intervenţiilor nu prezintă complicaţii în perioada de recuperare, însă riscurile există. Acestea pot fi soluţionate dacă sunt aduse la cunoştinţa chirurgului estetician. Tocmai din acest motiv sunt recomandate vizitele periodice la cabinet. La o săptămână, la o luna, la trei luni. Persoanele care au suferit o intervenţie de implant mamar se confruntă, cel mai adesea cu inflamaţii şi semzaţie de durere. Acest aspect este însă remediat prin administrarea analgezicelor. De asemenea, pot apărea modificări ale sensibilităţii areolei şi mamelonului, care dispar însă în cele mai multe cazuri după câteva săptămâni”, a main adăgat dr. Cristian Niţescu.
Cât despre cicatrici, acestea se atenuează în 6-12 luni, dacă se foloseşte o cremă ciatrizantă şi dacă sunt respectate cu stricteţe indicaţiile chirurgului plastician. De asemenea, pentru a păstra pielea suplă, sânii trebuie masaţi zilnic cu o cremă puternic hidratantă. Acest lucru ajută şi la o refacere mai uşoară şi mai rapidă.