Din cuprinsul articolului
Programul-pilot de vaccinare antigripală în farmacii, lansat în urmă cu doi ani, a reușit să vaccineze aproximativ 4.000 de persoane în acest sezon. Farmaciștii și reprezentanții Colegiului Medicilor consideră că acest proiect este un succes și solicită extinderea și continuarea acestuia, cu posibilitatea de a deconta procedurile de vaccinare prin sistemul de asigurări de sănătate.
Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor, susține că programul aduce beneficii importante atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul medical, mai ales prin reducerea presiunii asupra medicilor de familie. Astfel, aceștia pot avea mai mult timp pentru activități de prevenție și consultanță.
„Colaborarea și comunicarea reprezintă cuvintele-cheie în abordarea acestei problematici. Cred că existența acelui curs prin care se face un training minimal care să asigure o posibilitate de a desfășura anumite tipuri de vaccinări în contextul farmaciilor a reprezentat un punct de cotitură care nu poate să fie decât un beneficiu pentru pacienții noștri, pentru că, de fapt, toate aceste inițiative trebuiesc gândite prin două elemente: unul să asigure un plus pacienților noștri, dar, în același timp, să asigure, pe de o parte, siguranță pacientului căruia i se aplică acest lucru.
Iar, pe de altă parte, profesionistul din sănătate care este implicat în acest act să aibă acoperirea legală și pregătirea care să-i permită să exercite o operațiune sau un act în plus”, susține Cătălina Poiană potrivit Radio România Actualități.
În prezent, circa 400 de farmacii din România oferă vaccinări antigripale, iar proiectul este considerat o inițiativă eficientă pentru a crește accesul populației la imunizare și pentru a îmbunătăți acoperirea vaccinală, mai ales în contextul sezonului gripal.
Farmaciștii urmează un training specific pentru a se asigura că procedurile de vaccinare sunt sigure și corect realizate, ceea ce adaugă un strat suplimentar de încredere în acest serviciu oferit în farmacii.
Astfel, extinderea programului ar putea contribui la o mai bună prevenție și accesibilitate în domeniul sănătății publice.
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…