Sari la conținut

Substanțele care se infiltrează în alimentația noastră și duc la apariția cancerului. STUDIU

alimente
Sursă foto: CNN
Bani pentru alimente și mese calde

Aproape 200 de substanțe chimice legate de cancerul de sân sunt utilizate la fabricarea ambalajelor alimentare și a veselei din plastic, iar zeci dintre aceste substanțe cancerigene pot migra în corpul uman, potrivit unui nou studiu.

„Există dovezi puternice că 76 de substanțe cancerigene cunoscute sau potențiale pentru sân din materialele care intră în contact cu alimentele achiziționate recent în întreaga lume pot fi găsite în oameni”, a declarat coautorul studiului Jane Muncke, director general și director științific la Food Packaging Forum, o fundație non-profit cu sediul în Zurich, Elveția, care se concentrează pe comunicarea și cercetarea științifică, citat de CNN.

„A scăpa de acești agenți cancerigeni cunoscuți sau suspectați în aprovizionarea noastră cu alimente este o oportunitate uriașă pentru prevenirea cancerului”, a declarat Muncke.

Legătura dintre substanțele chimice, sănătatea femeilor și cancerul de sân

ce sanse la viata au femeile cu cancer la san
sursa foto: pexel.com

Conform studiului, dintre substanțele chimice detectate recent în ambalajele alimentare, 40 sunt deja clasificate ca periculoase de către agențiile de reglementare din întreaga lume.

„Atât de multe dintre aceste substanțe chimice au fost deja clasificate ca fiind periculoase pentru sănătatea umană, dar încă li se permite să fie utilizate în materialele care intră în contact cu alimentele, permițându-le astfel să migreze în alimentele pe care le consumăm”, a declarat Jenny Kay, cercetător științific la Silent Spring Institute, o organizație de cercetare științifică axată pe legătura dintre substanțele chimice, sănătatea femeilor și cancerul de sân. Ea nu a fost implicată în studiu.

Ratele cancerului de sân cu debut precoce la femeile sub 50 de ani sunt în creștere, iar experții au declarat că această tendință nu poate fi explicată doar prin genetică.

„Ratele cancerului de colon sunt, de asemenea, în creștere la persoanele mai tinere”, a declarat Dr. Len Lichtenfeld, fost director medical adjunct al Societății Americane de Cancer, care nu a fost implicat în studiu.

„Este vorba de obezitate? Este vorba de alcool? Este vorba de lipsa de activitate fizică? Este vorba de mediu? Există o mulțime de motive”, a spus Lichtenfeld, «și va dura mult timp pentru a stabili care are cel mai mare impact, deoarece unele dintre aceste substanțe chimice pot fi cu risc ridicat, altele cu risc scăzut».

Plasticul din ambalaje poate duce la apariția cancerului

Consumer Brands Association, care reprezintă industria produselor de larg consum, a declarat pentru CNN că membrii săi aderă la standardele de siguranță bazate pe dovezi ale US Food and Drug Administration.

„Ambalajul există pentru a proteja și a menține alimentele sigure pentru consum”, a declarat Sarah Gallo, vicepreședinte senior al asociației pentru politica de produs și afaceri federale, într-un e-mail.

„FDA analizează și aprobă substanțele care intră în contact cu alimentele prin sistemul său științific și bazat pe riscuri înainte ca acestea să fie introduse pe piață”, a spus Gallo. „Revizuirea postcomercializare a agenției oferă, de asemenea, o analiză continuă a siguranței și o reglementare a substanțelor aprobate.”

FDA a fost criticată pentru incapacitatea sa de a acționa rapid în ceea ce privește problemele de sănătate legate de aproximativ 14 000 de substanțe chimice cunoscute ca fiind adăugate în alimente. Agenția va organiza miercuri o reuniune publică pentru a-și prezenta ideile cu privire la modul de îmbunătățire a analizelor produselor alimentare efectuate după introducerea pe piață.

Posibile substanțe cancerigene pentru sân

În 2007, Silent Spring a publicat o listă de 216 substanțe chimice care pot provoca tumori mamare la rozătoare – o metodă-cheie pentru determinarea toxicității, potrivit experților.

O actualizare din ianuarie 2024 a acestei liste a găsit 921 de substanțe chimice posibil cancerigene, inclusiv 642 care pot stimula producția de estrogen sau progesteron, un alt factor de risc cunoscut pentru cancerul de sân.

„Faptul că atât de mulți potențiali agenți cancerigeni mamari sunt prezenți în ambalajele alimentare și pot migra în alimentele noastre este doar un exemplu al numărului mare de substanțe chimice la care suntem expuși în mod inconștient în fiecare zi”, a declarat Kay, care a fost coautor al actualizării studiului din 2024, publicat în Environmental Health Perspectives.

„Multe dintre substanțele cancerigene mamare sunt, de asemenea, perturbatori hormonali, iar multe dintre substanțele chimice de pe lista noastră pot, de asemenea, deteriora ADN-ul”, a spus ea. „Consumatorii nu ar trebui să fie nevoiți să țină evidența întregii literaturi științifice privind substanțele chimice pe care trebuie să le evite. Ar trebui să revină autorităților de reglementare să recunoască pericolul și să ia măsuri.”

Substanțe cancerigene în plastic, hârtie și carton

Noul studiu, publicat marți în revista Frontiers in Toxicology, a comparat baza de date Silent Springs a substanțelor cancerigene cunoscute pentru cancerul de sân cu baza de date privind substanțele chimice de contact cu alimentele monitorizate la om, sau FCChumon.

FCChumon, creată de Food Packaging Forum, este o listă a substanțelor chimice care intră în contact cu alimentele și care au fost detectate în laptele matern, sângele, urina și țesuturile umane.

„Noul studiu a luat lista noastră de potențiale substanțe cancerigene pentru sân și a comparat-o cu lista lor de substanțe chimice care au fost găsite în materialele care intră în contact cu alimentele pentru a afla care dintre potențialele substanțe cancerigene pentru sân ar putea ajunge în dietele oamenilor”, a declarat Kay. „Aceasta este o modalitate foarte bună de a prioritiza substanțele chimice pentru acțiuni de reglementare.”

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel