Sari la conținut

Substanța din aceste produse de curățenie poate duce la apariția bolii Parkinson, risc crescut de cancer și avort spontan

Tricloretilena chimică (TCE), folosită odată pe scară largă în orice, de la producerea de cafea decofeinizată la fluide de corectare a mașinii de scris, a fost evidențiată într-un nou studiu ca fiind potențial o cauză semnificativă a multor cazuri de boala Parkinson.

Fiind deja asociat cu riscuri crescute de cancer și avorturi spontane, TCE nu mai este utilizat la scară largă ca odinioară, dar cercetătorii din spatele noului raport sugerează că rolul său în boala Parkinson a fost în mare măsură trecut cu vederea, potrivit Science Alert.

Cercetătorii adună dovezi ale măsurii în care TCE a fost utilizat în procesele industriale, analizează studiile anterioare care leagă substanța chimică cu boala Parkinson și investighează mai multe cazuri în care TCE și boala ar putea fi bine legate.

„TCE este o moleculă simplă, cu șase atomi, care poate decofeiniza cafeaua, degresează părțile metalice și hainele curățate uscat”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată. „Substanța chimică incoloră a fost legată pentru prima dată de parkinson în 1969”.

Utilizarea TCE a atins apogeul în anii 1970, când aproximativ 10 milioane de oameni din SUA ar fi avut contact cu substanța chimică sau ceva similar în fiecare zi. Era folosit pentru a face orice, de la curățarea motoarelor până la anestezierea pacienților.

În timp ce utilizarea TCE este acum mult mai restrânsă în UE și în anumite state din SUA, la nivel global continuă să fie solicitată, în special din China. Chiar și în zonele în care substanța chimică este interzisă, susțin cercetătorii, suntem încă expuși la ea din cauza contaminării continue a apei și a solului.

Apoi, există legătura Parkinson: cercetătorii indică mai multe studii anterioare, inclusiv unul care implică trei lucrători ai fabricilor industriale și unul care implică un mecanic auto. Într-un studiu pe 198 de gemeni efectuat în 2011, cei expuși la TCE au avut de cinci ori mai multe șanse de a dezvolta Parkinson.

În ciuda acestor studii și a altor cercetări care arată efectele dăunătoare ale TCE asupra animalelor, natura exactă a relației nu a fost încă confirmată. Acest lucru se datorează numeroaselor motive, inclusiv că oamenii nu sunt conștienți de ceea ce au intrat în contact sau sunt expuși la mai multe substanțe chimice potențial toxice în același timp.

„Timpul dintre expunere și debutul bolii poate fi de zeci de ani”, scriu cercetătorii. „Persoanele, dacă ar fi fost conștienți de expunerea lor la substanța chimică, ar fi uitat de mult de ea.”

„Cei care au lucrat cu solventul sau care au locuit în apropierea unui loc contaminat s-ar putea să-și fi schimbat locul de muncă sau s-au mutat, ceea ce face ca evaluarea retrospectivă a potențialelor grupuri să fie dificilă”.

Echipa din spatele noului studiu vrea acum să vadă o interzicere completă a TCE și a percloretilenei (PCE), strâns înrudită, precum și decontaminarea locurilor unde se știe că expunerea TCE a avut loc în trecut.

În plus, cercetătorii doresc să vadă o investigație mai detaliată și mai amănunțită a modului în care TCE și boala Parkinson ar putea fi legate. Odată cu creșterea incidenței bolii, ceva despre viața modernă pare să ne facă mai susceptibili la Parkinson. Această substanță chimică ar putea fi o parte a răspunsului.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel