Sari la conținut

Substanța chimică obișnuită din șampon și săpun care crește vertiginos riscul femeilor de diabet

sampon
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sampoane periculoase pentru uz uman

Substanța chimică comună în produsele de igienă personală, cum ar fi săpunul și șamponul, poate crește riscul unei femei de a dezvolta diabet cu peste 60%, arată o nouă cercetare.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan spun că cei cu niveluri mai mari de ftalați în urină au cu 30% până la 63% mai multe șanse de a dezvolta boala metabolică.

Ftalații îmbunătățesc durabilitatea materialelor plastice. Sunt substanțe comune ce se găsesc în produsele de îngrijire personală, jucăriile pentru copii și ambalajele pentru alimente și băuturi.

Substanța chimică obișnuită din șampon și săpun care crește vertiginos riscul femeilor de diabet

Ftalații sunt chiar și un ingredient în parfumuri pentru a ajuta parfumul să dureze mai mult pe piele. Cu toate acestea, oamenii de știință le numesc și substanțe chimice de perturbare a sistemului endocrin (EDR), deoarece imită estrogenul. Studiile le-au legat de cancerul de sân și ovarian, precum și de o menopauză precoce.

„Cercetarea noastră a descoperit că ftalații pot contribui la o incidență mai mare a diabetului la femei, în special la femeile albe, pe o perioadă de șase ani”, spune Sung Kyun Park, Sc.D., M.P.H., de la Universitatea din Michigan, Școala de Sănătate Publică. într-un comunicat de presă. 

„Oamenii sunt expuși zilnic la ftalați, crescând riscul de a face mai multe boli metabolice. Este important să ne adresăm EDC-urilor acum, deoarece acestea sunt dăunătoare sănătății umane.”

Aceste substanțe pot schimba, de asemenea, modul în care oamenii stochează grăsimea, ducând la obezitate. Alte studii au descoperit că unii ftalați pot provoca probleme de fertilitate.

Un studiu a constatat chiar că femeile au mai multe șanse să nască prematur dacă au niveluri ridicate de ftalați în sânge înainte de a concepe.

1 din 20 de femei a dezvoltat diabet de tip 2

O analiză a 1.308 femei din SUA, studiu publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, a arătat că concentrațiile peste medie au crescut incidența diabetului de tip 2 cu 30% până la 63%. Aproximativ cinci la sută dintre participante au dezvoltat afecțiunea pe parcursul perioadei de șase ani.

„Cercetarea noastră este un pas în direcția corectă către o mai bună înțelegere a efectului ftalaților asupra bolilor metabolice, dar sunt necesare investigații suplimentare”, conchide Park.

Cercetătorii au detectat aditivii, utilizați în timpul producției de plastic, în numeroase produse de zi cu zi, de la apă îmbuteliată până la podea de vinil.

Organizațiile din domeniul sănătății au interzis unele dintre produsele lor chimice de fabricație din cauza preocupărilor legate de siguranța lor. Înainte de acest raport, studiile anterioare au implicat în mare măsură rozătoarele.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel