Categories: Ştiri sănătate

Submersibilul dispărut în Atlantic, cursa contra-cronometru pentru supraviețuire: cât timp poți supraviețui dacă rămâi fără oxigen?

Garda de coastă americană a confirmat interceptarea unor posibile semne de viață, dar vehiculele de cercetare redirecționate într-acolo n-au găsit nimic deocamdată. Iar timpul se scurge implacabil. Se estimează că rezervele de oxigen, pentru cei aflați în interiorul submersibilului s-ar epuiza cel mai târziu joi la prânz.

Zgomote puternice și periodice, care s-au repetat la fiecare 30 de minute, timp de câteva ore. Asta a recepționat un avion canadian de cercetare maritimă, după ce a lansat balize cu sonare subacvatice. Chiar ce sperau experții să se întâmple, mai ales că la bord este un fost scufundator francez care cunoaște protocolul de alertare: la fiecare jumătate de oră lovești cât de puternic pot în pereți timp de 3 minute.

Existența posibilelor semne de viață a fost confirmată de Garda de coastă americană, care conduce uriașa operațiune de căutare și salvare. Prin urmare, vehiculele de cercetare subacvatică au fost redirecționate, pentru căutarea sursei. Experții sunt însă foarte precauți.

David Gallo, explorator marin: „Mesajul meu este: „Să faceți ceva, dar să faceți rapid!” Dacă ne amintim de avionul dispărut Malaysia Airlines, și atunci au fost recepționate la început zgomote, semnale de la balize… Semne pozitive, inițial, dar nimic, până la urmă…”

La bordul submersibilului Titan se află patru pasageri, care au plătit fiecare 250.000 de dolari ca să poată vedea epava pachebotului Titanic – chiar în locul in care a fost descoperită în 1985, pe fundul Atlanticului.

Pasagerii sunt: omul de afaceri britanico-pakistanez Shahzada Dawood și fiul său Suleman; miliardarul și aventurierul britanic Hamish Harding si Paul-Henry Nargeolet, un fost scafandru din Marina Franceză, care a mai explorat Titanicul în trecut. Se află de asemenea la bord Stockton Rush, directorul executiv al companiei OceanGate – compania care organizează voiaje spre epava Titanicului.

Cât timp poate supraviețui corpul uman fără aer?

O persoană obișnuită își poate ține respirația doar între 30 și 90 de secunde, iar acest lucru va depinde de nivelul său atletic și de capacitatea pulmonară.

După cele trei minute, unii oameni vor începe să-și piardă cunoștința.

Dacă creierul este lipsit de oxigen pentru mai mult de cinci minute, puteți începe să experimentați leziuni ale creierului pe măsură ce celulele încep să moară.

Dacă acest lucru durează mai mult, va duce la moartea creierului și, fără asistență medicală imediată, aceasta va duce în cele din urmă la moarte.

Totuși, toate acestea depind de mulți factori, inclusiv de înălțimea unei persoane, starea de sănătatea, sexul și cât de călduros sau friguros ești.

Vorbind cu BBC, Mike Tipton, de la laboratorul de medii extreme de la Universitatea din Portsmouth, a explicat: „Pierderea de oxigen este chiar la capătul extrem de ascuțit al supraviețuirii.

„Corpul uman nu are o mare rezervă de oxigen – poate câțiva litri. Cum folosești asta depinde de rata ta metabolică.”

El a spus că un adult în repaus va folosi de obicei între o cincime și un sfert de litru de oxigen în fiecare minut.

Dar acest lucru poate crește la patru litri în fiecare minut dacă se fac exerciții fizice intense.

Domnul Tipton, care a studiat oamenii care au supraviețuit perioade lungi de timp fără aer sub apă, a spus: „Dacă cineva este stresat sau intrat în panică, atunci acest lucru le poate crește și rata metabolică”.

Hipoxie

Hipoxia este termenul medical pentru lipsa de oxigen.

Afectează mulți oameni, inclusiv alpiniștii de la mare altitudine. Când nivelul de oxigen scade, funcția creierului este redusă, ceea ce duce la simptome de confuzie și luare a deciziilor slabe.

„Există o mulțime de boli în care stadiul final este hipoxia”, a spus domnul Tipton.

Unul dintre lucrurile care se întâmplă este că oamenii care sunt hipoxici încep să-și piardă vederea periferică și ajung să se uite la un punct.

Se crede că acesta este motivul pentru care oamenii raportează că au văzut o lumină la capătul tunelului în experiențe aproape de moarte.”

Depășirea șanselor de supraviețuire

În ciuda tuturor acestor lucruri, nu este nemaivăzut ca oamenii să supraviețuiască sub apă pentru perioade mult mai lungi de timp.

Domnul Tipton a studiat 43 de cazuri medicale separate de persoane care au fost scufundate în apă pentru perioade lungi de timp.

Dintre acestea, patru cazuri au fost de persoane care au supraviețuit sub apă timp de cel puțin 66 de minute – inclusiv o fată în vârstă de doar doi ani și jumătate.

Copiii și femeile au mai multe șanse de a supraviețui, deoarece sunt mai mici și corpurile lor tind să se răcească mult mai repede”, a adăugat domnul Tipton.

„Răcirea rapidă a creierului poate crește timpul de supraviețuire fără oxigen.

„Dacă reduceți temperatura cu 10 grade, rata metabolică scade cu jumătate până la o treime.

„Dacă scădeți temperatura creierului la 30 de grade, se poate crește timpul de supraviețuire de la 10 la 20 de minute. Dacă răcești creierul la 20C, poți obține o oră”.

Cercetările au arătat, de asemenea, că organismul se poate adapta la perioade mai lungi fără oxigen.

De exemplu, oamenii Bajau din Indonezia sunt cunoscuți că ating adâncimi de până la 70 de metri în timp ce își țin respirația pentru a vâna mâncare – un scafandru susținând că a petrecut 13 minute sub apă.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

7 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

7 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

8 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

8 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

8 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

9 ore ago

Citeste si: