Din cuprinsul articolului
Potrivit calendarului ortodox, cununia religioasă nu se poate organiza în Biserică în zilele de post de peste an și nici în zilele Praznicelor Împărătești.
ÎPS Teodosie a declarat că sâmbăta nu ar trebui să mai facem cununii pentru că este o mare greşeală, iar cei care fac cununia în această zi rămân mereu sub un blestem. El a mai spus că încă nu este o hotărâre a Sfântului Sinod şi nu se poate opune.
Preot: Cine face, rămâne sub blestem!
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a afirmat că sâmbăta nu ar trebui să se facă cununii religioase, subliniind că acest lucru reprezintă o mare greșeală. El a explicat că, potrivit tradiției și canoanelor, cununiile ar trebui celebrate în zilele de marți, joi și duminică, considerând că cei care aleg să oficieze cununii sâmbăta „rămân mereu sub un blestem”.
De asemenea, înaltul prelat a recomandat tuturor să se angajeze în canoane de pocăință în mod constant, pentru a îndrepta astfel de greșeli. ”Duminica este ziua Domnului de bucurie şi nu putem să amestecăm plânsul cu bucuria. Şi chiar canoanele sunt categorice şi spun: anatema să fie cei ce plâng morţii duminica”, a răspuns ÎPS Teodosie.
Pentru o cununie religioasă desfășurată la o biserică mică, taxa de cununie începe de la 500 de lei. Dacă aleg să organizeze nunta într-o biserică mare, mirii vor trebui să scoată din buzunar chiar și 2.500 de lei. În afara acestei taxe de cununie există și alte cheltuieli legate de biserică, acestea ajungând la câteva sute de lei. În cele mai multe cazuri, costurile de la biserică sunt acoperite de miri. Există însă și situații în care nașii se oferă să suporte aceste cheltuieli.
Înainte de a se cununa, mirii trebuie să se spovedească și împărtășească. Când merg la preot, ei trebuie să aibă asupra lor certificatul de căsătorie eliberat în urma cununiei civile. Totodată, nașii trebuie să fie botezați și cununați ortodox.
Câți bani se plătesc la biserică pentru o cununie religioasă
Pentru o cununie religioasă desfășurată la o biserică mică, taxa de cununie începe de la 500 de lei. Dacă aleg să organizeze nunta într-o biserică mare, mirii vor trebui să scoată din buzunar chiar și 2.500 de lei.
În afara acestei taxe de cununie există și alte cheltuieli legate de biserică, acestea ajungând la câteva sute de lei. În cele mai multe cazuri, costurile de la biserică sunt acoperite de miri. Există însă și situații în care nașii se oferă să suporte aceste cheltuieli.
Înainte de a se cununa, mirii trebuie să se spovedească și împărtășească. Când merg la preot, ei trebuie să aibă asupra lor certificatul de căsătorie eliberat în urma cununiei civile. Totodată, nașii trebuie să fie botezați și cununați ortodox.
Citeşte continuarea AICI.