Din cuprinsul articolului
Cercetătorii CoEHAR au lansat o inițiativă globală de sănătate fără precedent – studiul SMILE. Este vorba despre primul studiu prospectiv de amploare care va măsura schimbările în parametrii sănătății orale și a esteticii dentare a peste 400 de fumători care trec de la țigări de tutun la alternative de livrare a nicotinei fără ardere.
Deși efectele negative ale fumatului asupra sănătății bucale și ale decolorării dinților sunt binecunoscute, există doar date limitate despre impactul alternativelor de nicotină fără ardere, cum ar fi țigări electronice și produse din tutun încălzit.
În special în contextul în care nu există studii pe termen lung care să evalueze impactul asupra sănătății bucale și asupra aspectului dinților atunci când se înlocuiesc țigările convenționale cu aceste alternative de livrare a nicotinei fără ardere.
Evitarea expunerii la toxinele din fumul de țigară
Studiul a fost conceput pentru a răspunde acestor întrebări legate de cercetare şi testează ipoteza că evitarea expunerii la toxinele din fumul de țigară se poate traduce prin ameliorarea măsurabilă a răspunsului gingival, acumularea plăcii dentare, decolorarea smalțului și colorarea dinților la subiecții cu gingivită ușoară-moderată prin compararea subiecților care fumează țigări de tutun cu cei care trec la utilizarea produselor fără ardere sau subiecții care nu au fumat niciodată.
Studiul a fost realizat cu ajutorul experților din Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Moldova și Indonezia şi se desfășoară în patru clinici stomatologice din patru țări diferite (Italia, Polonia, Moldova și Indonezia). Înscrierea voluntarilor a fost finalizată în august 2023 și se estimează că rezultatele vor fi disponibile în 2025.
Obiectele studiului SMILE
Obiectivul principal al studiului este de a compara modificarea medie procentuală a scorului MGI, un indicator cheie al sănătății gingivale, între momentul inițial și urmărirea timp de 18 luni în rândul grupurilor studiate. Rezultatele secundare vor evalua variațiile în colorarea dinților, decolorarea dentară, scorurile plăcii și evaluările calității vieții legate de sănătatea orală.
„Acest proiect ambițios este gata să ofere, pentru prima dată, o evaluare cuprinzătoare a potențialelor beneficii sau riscuri asociate cu alternativele de nicotină fără ardere.
Cu angajamentul față de excelență, am implementat protocoale de formare standardizate pentru evaluarea unei game de valori de sănătate dentară în patru țări de pe două continente, asigurând cea mai înaltă calitate a cercetării științifice.
Rezultatele studiului, așteptate în 2025, promit să ofere o nouă speranță persoanelor care caută alternative mai sănătoase la fumat și perspectiva unui zâmbet mai strălucitor” – explică prof. Eugenio Pedullà, de la Universitatea din Catania, și lider de proiect al studiului SMILE.
Studiul SMILE se caracterizează prin soluții inovatoare unice. Acest studiu introduce o abordare nouă a renunțării la fumat, oferind o gamă variată de alternative populare de nicotină fără ardere, permițând participanților să aleagă în funcție de preferințele personale, având ca scop sporirea aderenței și reducerea fumatului de țigară.
În plus, studiul SMILE examinează impactul trecerii la alternative de nicotină fără ardere asupra sănătății orale, inclusiv sănătatea gingiilor, respirația urat mirositoare și aspectul dinților, folosind tehnologii moderne de ultimă oră, cum ar fi spectrofotometria digitală și fluorescența cantitativă indusă de lumină (QLF). ) pentru măsurarea obiectivă. Studiul subliniază importanța igienei orale personale și a modelelor alimentare, asigurând măsurarea consecventă și aderarea la protocolul de cercetare.
Prof. Iain Chapple, profesor și șef de parodontologie în cadrul Școlii de Stomatologie de la Universitatea din Birmingham, a remarcat: „Prin integrarea tehnologiei inovatoare, de ultimă oră pentru cuantificarea obiectivă și consecventă a parametrilor sănătății orale, stabilim un nivel ridicat fără precedent. -standarde de calitate în cercetarea stomatologică.
Acest progres va spori încrederea în aplicabilitatea și valoarea abordării noastre într-o gamă variată de aplicații. Acestea includ cercetări clinice și de reglementare axate pe produse cu nicotină fără ardere și medicamente pentru renunțarea la fumat pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat, precum și produse de îngrijire a consumatorilor care vizează igiena orală și estetica dentară”.
Beneficii potențiale și/sau riscuri
Datele din acest studiu vor oferi informații cheie valoroase asupra beneficiilor potențiale și/sau riscurilor asociate cu utilizarea regulată pe termen lung a alternativelor de nicotină fără ardere.
În plus, descoperirile pot avea implicații importante pentru reducerea poverii legate de fumat la nivel global, în special pentru acei fumători pentru care respirația urât mirositoare și/sau estetica dentară slabă reprezintă o preocupare semnificativă.
Pentru acești indivizi, o narațiune centrată pe cale orală (cum ar fi obținerea unui zâmbet mai sănătos și mai strălucitor) poate servi ca un motiv mai convingător pentru a renunța la fumat decât teama de viitor cancer pulmonar sau boli cardiopulmonare.
Potrivit prof. Riccardo Polosa, fondatorul CoEHAR: „Marile organizații de sănătate din Marea Britanie susțin utilizarea țigărilor electronice, subliniind lipsa dovezilor că aceste produse cauzează carii dentare sau boli ale gingiilor.
Recent, cercetătorii CoEHAR au publicat faptul că dispozitivele de livrare a nicotinei fără gudron, cum ar fi țigările electronice sau produsele din tutun încălzite, pot îmbunătăți aspectul estetic al dinților și pot reduce formarea plăcii dentare.
Studiul SMILE urmărește să clarifice definitiv afirmațiile false despre vaping și sănătatea orală, aducând o contribuție semnificativă în lupta împotriva fumatului prin implicarea activă a clinicilor și cabinetelor stomatologice din întreaga lume.”