Într-un nou studiu anunțat luni, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au testat mostre de sânge de oameni la 28 de zile după a doua doză de vaccin Oxford-AstraZeneca sau Pfizer-BioNTech. Când omicron a fost introdus în acele probe, oamenii de știință au raportat „o scădere substanțială” a anticorpilor neutralizanți care luptă împotriva Covid, în comparație cu răspunsurile imune observate împotriva variantelor anterioare.
Două doze de vaccinuri Oxford-AstraZeneca sau Pfizer-BioNTech Covid-19 sunt substanțial mai puțin eficiente în prevenirea omicronilor în comparație cu variantele anterioare ale coronavirusului, au descoperit oamenii de știință.
Cu toate acestea, cercetătorii au fost optimiști că o injecție de rapel va îmbunătăți imunitatea împotriva noii variante foarte transmisibile.
Într-un nou studiu anunțat luni, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au testat mostre de sânge de la oameni la 28 de zile după a doua doză de oricare dintre vaccinuri.
Când omicron a fost introdus în acele probe, oamenii de știință au raportat „o scădere substanțială” a anticorpilor neutralizanți care luptă împotriva Covid, în comparație cu răspunsurile imune observate împotriva variantelor anterioare.
Lucrarea de cercetare a menționat că unii beneficiari de vaccin „nu au reușit deloc să neutralizeze [virusul]”.
„Acest lucru va duce probabil la creșterea infecțiilor revoluționare la indivizii infectați anterior sau dublu vaccinați, ceea ce ar putea conduce la un nou val de infecție, deși în prezent nu există dovezi ale unui potențial crescut de a provoca boli severe, spitalizare sau deces”, au spus autorii studiului, potrivit CNBC.
Studiul de pre-printare, care nu a fost încă revizuit, a fost publicat pe serverul MedRxiv.
Gavin Screaton, șeful Diviziei de Științe Medicale a Universității Oxford și autorul principal al lucrării, a declarat luni într-un comunicat de presă că descoperirile ar trebui să „sublinieze mesajul că cei cărora li se oferă șansa să se facă dozele de rapel, să le facă!”
„Deși nu există dovezi pentru un risc crescut de boală severă sau deces din cauza virusului în rândul populațiilor vaccinate, trebuie să rămânem precauți, deoarece un număr mai mare de cazuri va pune în continuare o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate”, a avertizat el.
„Vaccinarea induce multe brațe ale sistemului nostru imunitar, inclusiv anticorpi neutralizanți și celule T”, a adăugat co-autorul Teresa Lambe, profesor de vaccinologie la Universitatea din Oxford.
„Datele de eficacitate din lumea reală ne-au arătat că vaccinurile continuă să protejeze împotriva bolilor severe cu variante anterioare de îngrijorare. Cea mai bună modalitate de a ne proteja în continuare în această pandemie este să ne vaccinăm.”