Din cuprinsul articolului
Studiul care a zguduit sistemul sanitar din Marea Britanie. Un studiu al Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie a reușit să scoată la lumină pentru prima dată un adevăr șocant, cunoscut în spitale, dar evitat la nivel oficial.
Raportul din UK a scos la iveală că multe din femeile chirurg sunt hărțuite sexual, agresate și chiar violate de colegi. Iar multe dintre aceste abuzuri au loc chiar în sălile de operație, în timpul intervenției.
Raportul arată că există un tipar al acestor femei. E vorba de doctorițe stagiare tinere, în timp ce agresorii sunt medici bărbați cu experiență. Mai mult, aceste fapte se petrec acum, în multe dintre spitalele din rețeaua serviciului național.
Studiul care a zguduit sistemul sanitar din Marea Britanie. Cifre alarmante
Studiul publicat în British Journal of Surgery vine și cu câteva cifre alarmante.
La studiu au participat 1.434 de chirurgi, jumătate fiind femei:
- 63% dintre femei au fost hărțuite sexual de către colegi,
- 30% dintre femei au fost agresate sexual de un coleg,
- 11% dintre femei au fost forțate să aibă contact fizic în împrejurări legate de profesie,
- au fost declarate cel puțin 11 violuri,
- 90% dintre femei și 81% dintre bărbați au fost martori ai unei forme de comportament sexual nedorit.
Studiul arată că și bărbații sunt hărțuiți sexual (24% ), însă concluzia este că bărbații și femeile chirurgi „trăiesc realități diferite”.
„Este posibil ca descoperirile noastre să zdruncine încrederea publicului în profesia de chirurg”, a spus dr. Christopher Begeny, de la Universitatea din Exeter.
Între timp, un al doilea raport numit Breaking the Silence: Addressing Sexual Misconduct in Healthcare vine cu recomandări pentru ceea ce trebuie schimbat.
Încredere scăzută în sistemul sanitar. „Avem nevoie de o schimbare majoră”
O altă temă care a apărut în date a fost lipsa de încredere în organisme precum NHS Trusts, General Medical Council (care gestionează registrul de medici al Marii Britanii autorizați să profeseze) și Royal Colleges (care reprezintă specialități în medicină) – pentru a aborda problema.
„Avem nevoie de o schimbare majoră în procesele de investigare, astfel încât acestea să devină externe și independente și să aibă încredere pentru ca asistența medicală să devină un loc mai sigur pentru a lucra”, spune profesorul Newlands.
Asociația Medicală Britanică a numit descoperirile „atroce”. Dr. Latifa Patel, responsabil pentru egalitatea BMA, a declarat:
„Este îngrozitor faptul că femeile aflate în operație sunt supuse agresiunii sexuale și comportamentului sexual necorespunzător din partea colegilor lor, la locul de muncă și adesea în timp ce încearcă să aibă grijă de pacienți. Impactul va avea asupra bunăstarea lor pentru anii următori, precum și cariera lor este profundă.”
Tim Mitchell, președintele Colegiului Regal al Chirurgilor din Anglia, a declarat pentru BBC că rezultatele sondajului sunt „profund șocante și vor fi o sursă de mare jenă pentru profesia chirurgicală”. El a recunoscut că este „clar că este o problemă comună” care nu a fost abordată.
„Trebuie să instituim o cultură a toleranței zero pentru a ne asigura că există mecanisme care înseamnă că oamenii care sunt afectați se simt încrezători că pot să iasă în față, să raporteze aceste incidente care ulterior vor fi luate în serios”, a spus el.
Dr. Binta Sultan, de la NHS England, a spus că raportul a făcut „lectura incredibil de dificilă” și a prezentat „dovezi clare” că sunt necesare mai multe măsuri pentru a face spitalele „sigure pentru toți”.
Studiul șoc. Două treimi dintre femeile chirurg au fost hărțuite sexual
În urma acestor fapte șocante, BBC News a început o investigație și a stat de vorbă cu mai multe femei agresate sexual chiar în timp ce operau.
Aproape două treimi dintre femeile chirurg care au participat la studiul realizat de specialiști de la două universități și asociații medicale au spus că au fost hărțuite sexual, iar o treime au fost agresate sexual de colegi, în ultimii cinci ani.
Femeile doctor NU au reclamat oficial incidentele de teamă ca acest lucru să nu le afecteze cariera sau că nu au avut încredere că NHS va lua, într-adevăr, măsuri.
A fost scos la iveală cazul lui Judith a fost agresată sexual în sala de operație de un medic „respectat”, iar colegii s-au făcut că nu văd. Judith, care acum este medic chirurg cu experiență, a spus că a fost agresată sexual la începutul carierei sale, atunci când era persoana cu cea mai mică putere de decizie în sala de operație.
Femeia povestit ce a pățit odată în sala de operație cu un bărbat, chirurg vechi și respectat în spital.
„S-a întors către mine și și-a îngropat capul între sânii mei și mi-am dat seama că își șterge fruntea de mine. Pur și simplu paralizezi într-un astfel de moment”, spune Judith.
Când același lucru s-a întâmplat și a doua oară, Judith s-a oferit să-i dea un prosop colegului ei. Acesta i-a spus, însă, că „așa e mult mai distractiv”.
„Și a zâmbit într-un anume fel, iar eu m-am simțit umilită”.
Cu toate acestea, partea și mai neplăcută a fost aceea că niciun coleg nu a spus nimic, chiar dacă era evident că incidentul a afectat-o foarte mult pe ea. Judith a pățit asta chiar în sala de operație, însă hărțuirea și abuzul sexual s-au extins și dincolo de spital în multe cazuri.
Legea tăcerii în spitalele britanice: „Trebuie să înduri tot ce ți se întâmplă”.
O altă femeie medic, Anne, a povestit pentru BBC ce a pățit la o conferință medicală. S-a ferit să folosească cuvântul „viol”, dar a subliniat că actul sexual nu a fost în niciun caz consensual. Atunci, ea era stagiară, iar agresorul ei, medic respectat.
„Am avut încredere în el… Am crezut că vrea doar să stea de vorbă cu mine, dar la un moment dat a venit brusc peste mine și a făcut sex cu mine.”
Ea a spus că în acel moment corpul ei a paralizat și că „nu l-am putut opri”.
Când l-a văzut a doua zi, abia s-a putut abține să nu-l atace, însă el s-a comportat de parcă nimic nu se întâmplase.
„Am simțit că nu pot face tam-tam, că există o cultură foarte puternică potrivit căreia trebuie să înduri tot ce ți se întâmplă”.
Anne a mai spus că incidentul a afecta-o foarte grav din punct de vedere emoțional și că în sala de operație a făcut eforturi extreme pentru a se putea concentra. În spitalele britanice există o cultură a tăcerii în jurul comportamentelor de acest fel.
Pregătirea chirurgicală se bazează foarte mult pe colaborarea cu colegii seniori în sala de operație, de la care stagiarii prind meserie. Femeile care au trecut prin astfel de incidente au preferat să tacă pentru că au simțit că își riscă întreaga carieră.