Din cuprinsul articolului
Studiu. Zona Zoster, un nou efect advers al vaccinului anti-covid?
Potrivit unu studiu al oamenilor de știință din Israel, infecția cu herpes ar putea fi declanșată de vaccinarea anti-covid. Cercetătorii de la Tel Aviv Sourasky Medical Center și Carmel Medical Center din Haifa au constatat că riscul de a dezvolta Zona Zoster crește la persoanele cu boli reumatice inflamatorii autoimune.
Herpesul Zoster tinde să se dezvolte mai mult la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Potrivit Jerusalem Post, vaccinul anti-covid ar putea fi „un declanșator” la unii pacienți.
„Nu putem spune că vaccinul este cauza în acest moment. Putem spune că ar putea fi un factor declanșator la unii pacienț. (…) Nu ar trebui să speriem oamenii. Mesajul general este să te vaccinezi. Este doar important să fii conștient”, a declarat cercetătorului principal dr. Victoria Furer, medicul coordonator al studiului.
Studiul a fost realizat pe 491 de pacienți și 99 de controale la spitale. Dintre cei 491 de pacienți, 1,2% (șase persoane) au dezvoltat Zona Zoster. Cinci subiecți au dezvoltat răni asociate herpesului după prima doză, iar un al șaselea după a doua doză.
Cinci dintre cei șase pacienți care au dezvoltat herpesul erau tineri, aveau cazuri ușoare de boli autoimune și luau puține sau niciun medicament pentru tratament. Se presupune, astfel, că nu ar fi trebuit să aibă un risc crescut de a dezvolta Zona Zoster.
Dr. Victoria Furer a adăugat că, înaintea vaccinării anti-covid, pacienții cu boli autoimune reumatice ar putea primi vaccinul împotriva herpes zoster.
Zona zoster apare drept urmare a actiunii virusului varicelo-zosterian, acelasi care determina si una dintre bolile copilariei, varicela. Este nevoie de o infectie primara pentru ca virusul sa se localizeze la radacina nervilor, unde ramane in stare de hibernare pana cand anumiti factori il reactiveaza.
Astfel, in conditii de stres, sarcina, boli neoplazice, imunosupresie, virusul se poate reactiva pe caile senzitive, determinand eruptiile specifice la nivel cutanat.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…