Sari la conținut

Studiu. Vitamina D, efect major în prevenirea cancerului de sân

Cancer de san
sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Cancerul de sân. Tot ce trebuie să știi

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de sân în România este pe locul al treilea între cauzele de deces prin cancer, după cancerul pulmonar și cel de colon. Un studiu recent sugerează că vitamina D are un impact major şi în prevenirea cancerului de sân.

Studiu. Vitamina D, efect major în prevenirea cancerului de sân

Un nou studiu privind sănătatea femeilor poate indica încă un efect pozitiv al vitaminei D pentru sănătate. Cercetătorii au pus sub lupă o zonă cu „risc crescut de cancer mamar‟ şi au descoperit o legătură specifică între boală şi deficitul nutriţional.

În ultima ediţie a revistei „Nutrition and Cancer‟, trei cercetători în genetică şi biochimie din Pakistan au publicat rezultatele studiului, în care afirmă că femeile pakistaneze: „prezintă un risc crescut de cancer de sân‟. Ei au observat, de asemenea, că deficienţa de vitamina D reprezintă „un factor adesea ignorat‟ în ceea ce priveşte apariţia bolii, „în ciuda unei asocieri puternice‟ a deficiului cu declanşarea tumorilor mamare.


Femeile cu vârste cuprinse între 41 şi 50 de ani, cele mai predispuse

Studiul a inclus 154 de femei, care fuseseră diagnosticate cu cancer de sân şi 248 de participante, selectate la întâmplare pentru grupul de control.

Oamenii de ştiinţă au notat că, din aceste 402 de femei, 51,5% „nu ştiau care este nivelul lor [de vitamina D]‟. Între femeile care nu erau conştiente de importanţa aportului de vitamina D şi cele care aveau o anumită conştientizare în privinţa acestui aspect, cercetătorii au remarcat o incidenţă mai mare a cancerului de sân în rândul primei categorii.

Mai mult, s-a descoperit că femeile cu vârste cuprinse între 41 şi 50 de ani erau cele mai predispuse la un deficit de vitamina D. Interesant este şi că femeile din oraşe au fost cu 12% mai predispuse să sufere un deficit de vitamina D decât femeile care locuiau în zonele rurale. O posibilă explicaţie pentru acest lucru poate fi o expunere mai mare în aer liber la lumina solară, care determină organismul să producă vitamina D.

Semnele cancerul mamar

  • Apariția unei tumori sub forma unui nodul mamar sau a unei zone de îngroșare diferite ca structură de textura normală a sânului;
  • Modificarea formei sau micșorarea sânului;
  • Retracția mamelonului;
  • Modificări ale tegumentului sânului sub forma unor eroziuni, modificări de culoare sau retracții variate.

Pacientele cu cancer de sân pot prezenta frecvent următoarele simptome:

  • Durere localizată la nivelul sânului, pe o porțiune limitată;
  • Scurgere mamelonară maronie sau roșiatică, fără alte acuze;
  • Jenă dureroasă la nivel axilar.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel