STUDIU. Virusul SARS-COV2 poate duce la o funcţionare defectuoasă a creierului

Cercetătorii de la universitatea Queensland, din Australia, au descoperit că anumite virusuri, precum SARS-CoV-2, pot cauza fuziunea celulelor cerebrale, ducând la o funcţionare defectuoasă ce poate declanşa simptome neurologice cronice.

Potriivit studiului realizat de oamenii de ştiinţă australieni, publicat în revista Science Advances, efectele virusurilor asupra sistemului nervos sunt destul de însemnate.

Echipa a detectat SARS-CoV-2 în creierele persoanelor care suferă de Covid-19 de lungă durată la mai multe luni după infecţia iniţială. „Am descoperit că boala Covid-19 cauzează un proces de fuzionare celulară a neuronilor, care nu a mai fost identificat până acum”, a explicat Massimo Hilliard, coautor al studiului şi profesor la universitatea Queensland.

„După infectarea neuronală cu SARS-CoV-2, proteina Spike este prezentă în neuroni, iar odată ce neuronii fuzionează, ei nu mor, ci fie încep să funcţioneze sincron, fie încetează împreună să mai funcţioneze”, a adăugat profesorul australian, potrivit sursei citate de Agerpres.

Ce se întâmplă atunci când un virus pătrunde în creier

Pentru a explica fenomenul el a comparat rolul neuronilor cu cel al cablurilor care conectează întrerupătoarele electrice cu becurile. „Odată ce fuziunea are loc, fiecare întrerupător ori aprinde luminile în bucătărie şi în baie în acelaşi timp, ori pe niciuna dintre ele. Este o veste proastă pentru două circuite independente”, a adăugat profesorul.

„Potrivit cunoştinţelor noastre actuale, ceea ce se întâmplă atunci când un virus pătrunde în creier poate avea două urmări – fie moartea celulelor, fie inflamarea lor”, a declarat Ramon Martinez-Marmol, unul dintre autorii studiului şi cercetător la universitatea Queensland.

Cercetătorii au arătat un al treilea rezultat posibil, și anume: fuzionarea neuronală. Echipa de cercetare a menţionat că numeroase virusuri infectează sistemul nervos şi cauzează inflamarea celulelor, inclusiv HIV, virusul rabic, cel al encefalitei japoneze, virusul rujeolei, virusul herpes simplex şi virusul Zika.

„Studiul nostru dezvăluie un nou mecanism pentru evenimente neurologice care au loc în timpul unei infecţii virale. Mecanismul reprezintă o potenţială cauză majoră a bolilor neurologice şi a simptomelor clinice, care este încă neexplorată”, au adăugat cercetătorii australieni.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: