Sari la conținut

Studiu. Viața copiilor, inflențată dramatic de pandemie. 1 din 3 copii a avut nevoie de consiliere psihologică în ultimul an

Studiu. Viața copiilor, inflențată dramatic de pandemie. 1 din 3 copii a avut nevoie de consiliere psihologică în ultimul an

Organizația Salvați Copiii a prezentat public un studiu care arată o situație alarmantă. Astfel, 1 din 3 copii a avut nevoie de consiliere psihologică în ultimul an, după ce a avut stări de anxietate. Situația e și mai dramatică la categoria de vârstă a adolescenților, unde cazurile de acest tip au fost semnalate la 1 din 2 copii. Și mai grav, în unele cazuri s-au semnalat inclusiv tentative de sinucidere.

Studiul a avut la bază datele din cazuistica centrelor de consiliere ale Organizaţiei Salvaţi Copiii, având ca grupuri ţintă copii şi părinţi beneficiari ai serviciilor de consiliere ale Salvaţi Copiii România. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion neprobabilistic, în perioada martie 2020 – martie 2021.

Studiu. Cele mai frecvente diagnostice în cazul preşcolarilor au fost anxietate, anxietate şcolară, diminuarea concentrării la orele online, scăderea abilităţilor şi a interacţiunilor sociale

În peste 90 la sută din cazurile de copii care au avut nevoie de suport emoțional și ajutor specializat, problemele erau legate de contextul pandemic.

„În anul marcat de restricţiile sociale impuse de pandemie (martie 2020 – martie 2021), printre care închiderea şcolilor şi trecerea la educaţia online, centrele de consiliere ale Organizaţiei Salvaţi Copiii au preluat un număr total de 678 de copii şi adolescenţi care au dezvoltat diferite tulburări emoţionale, în proporţie majoritară dezvoltate pe fondul contextului psiho-social, se arată într-un comunicat al ONG-ului.

Copii și adolescenții au dezvoltat diferite tulburări emoționale, în proporție majoritară pe fondul contextului psihosocial:

  • Cele mai frecvente diagnostice în cazul preșcolarilor au fost reprezentate de anxietate și anxietatea școlară (dificultățile de readaptare școlară).
  • Diminuarea concentrării la orele online,precum și scăderea abilităților și a interacțiunilor sociale au condus la multiplicarea episoadelor de furie și irascibilitate.
  • Imposibilitatea de a face activități în aer liber și de a ieși în afara casei a intensificat comportamentele de tip anxios.

Viața copiilor, inflențată dramatic de pandemie

„Restricţiile impuse de pandemie au modificat dramatic viaţa copiilor. Nu au mai mers la grădiniţă sau la şcoală, nu au mai interacţionat unii cu ceilalţi, au fost expuşi stărilor emoţionale negative ale adulţilor – frica, angoasele, nesiguranţa – şi chiar îmbolnăvirii celor dragi.

Mai mult, copiii au fost nevoiţi să facă un efort greu şi pentru un adult, să îşi depăşească temerile şi incertitudinile şi să facă faţă şcolii online, pentru care nu aveau exerciţiu. Anxietatea pe care au dezvoltat-o nu e simplă reacţie, ea se poate transforma în traumă, dacă nu primeşte consiliere terapeutică adecvată, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, citată în comunicat.

Regulile de izolare, mai arată studiul, au fost cel mai dificil de respectat pentru preadolescenţi.

„Nevoia rapidă de adaptare la şcoala online, imposibilitatea menţinerii interacţiunilor directe, dereglarea rutinelor cotidiene au produs disconfort emoţional greu de gestionat. Părinţii, la rândul lor, s-au simţit epuizaţi psihic şi emoţional, nemaigăsind soluţii adecvate pentru a oferi suport copiilor.

În cazul adolescenţilor, peste jumătate dintre cazurile înregistrate de centrele de consiliere ale Salvaţi Copiii reprezintă cazuri de anxietate. Îngrijorător este şi faptul că la această grupă de vârstă s-au înregistrat şi cinci tentative de suicid.

Absenţa interacţiunilor directe cu grupul de prieteni, timpul crescut petrecut în faţa ecranelor, avalanşa de emoţii şi intensitatea trăirii acestora au afectat capacitatea de autoreglare emoţională în rândul adolescenţilor. De asemenea, se remarcă o scădere a interesului pentru activităţile şcolare“, se mai arată în comunicat.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel