Categories: Ştiri sănătate

STUDIU. Varianta Omicron a SARS-COV2, mai mortală decât gripa sezonieră

Adulții internați în spitale cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 prezintă o rată a mortalității mai ridicată decât cei internați cu o gripă de sezon.

Aceasta lucru se întâmplă chiar dacă Omicron este considerat mai puțin virulent și are rate de mortalitate mai mici decât tulpinile Delta și Alfa, sugerează o nouă cercetare prezentată la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID), care se desfășoară la Copenhaga, în Danemarca în perioada 15-18 aprilie.

Studiu observaţional

Potrivit unui studiu observațional realizat în Israel, pacienții adulți spitalizați cu un caz de gripă în timpul sezonului gripal 2021-2022 au avut cu 55% mai puține șanse de a muri în următoarea lună decât pacienții spitalizați care au fost testați pozitiv pentru varianta omicron a Covid-19.

Observația conform căreia adulții purtători ai variantei omicron au o rată de deces mai mare decât alte persoane care se confruntă cu un virus gripal sezonier este deosebit de importantă, spun specialiștii, deoarece omicron este în general considerat mai puțin virulent, cu rate de mortalitate mai mici decât tulpinile delta și alpha ale SARS-CoV-2.

Studiul, condus de dr. Alaa Atamna și colegii de la centrul medical al spitalului Belinison din Israel, raportează că adulții cu vârsta de 18 ani și peste cu gripă au avut cu 55% mai puține șanse de a muri în următoarele 30 de zile decât cei cu omicron în timpul sezonului de gripă 2021-2022. Atât gripa, cât și Covid-19 sunt boli respiratorii care prezintă moduri similare de transmitere.

De asemenea, s-a mai observat că pacienții cu omicron au avut tendința de a afișa scoruri mai mari de comorbiditate generală, au avut nevoie de mai multă asistență pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice (de exemplu, spălatul și îmbrăcatul) și au avut mai multe șanse de a avea hipertensiune arterială și diabet.

Pe de altă parte, astmul a fost mai frecvent în rândul celor spitalizați cu gripă. Atât complicațiile respiratorii, cât și nevoia de asistență cu oxigen/ventilație mecanică au fost mai frecvente și în rândul pacienților omicron.

„Un posibil motiv pentru rata mai mare a mortalității omicron este că pacienții internați cu această variantă au fost mai în vârstă și au prezentat boli de bază majore suplimentare, cum ar fi diabetul și boala cronică de rinichi”, a declarat dr. Atamna într-un comunicat de presă.

Răspuns imunitar exagerat în cazul COVID-19

Specialiștii cred că diferența s-ar putea datora unui răspuns imunitar exagerat în cazul Covid-19 și faptului că vaccinarea anti-Covid a fost mult mai scăzută în rândul pacienților cu omicron. Autorii studiului au subliniat însă că acest proiect a fost unul de natură observațională și, prin urmare, nu poate dovedi legătura de cauzalitate.

Cercetătorii nu exclud posibilitatea ca alți factori nemăsurați, cum ar fi statutul de vaccinare împotriva gripei și a Covid-19, să influențeze potențial rezultatele. Potrivit sursei citate de 260medical.ro, experţii spun că o creștere a mortalității observat în cazul omicron ar putea fi rezultatul unui sezon gripal mai puțin sever decât de obicei.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

13 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

43 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: