Studiu: Valorile ridicate ale colesterolului nu amenință doar inima, ci și creierul
Un nou studiu arată că un nivel ridicat de colesterol nu amenință doar inima, ci și creierul, crescând riscul de apariție a bolii Alzheimer. Descoperirile au fost publicate în Journal of the Federation of European Biochemical Societies (FEBS Journal).
Cercetătorii de la Texas A&M University sugerează că un nivel ridicat de colesterol poate crește nivelul proteinelor toxice legate de Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, care distruge treptat celulele cerebrale, provocând micșorarea creierului.
„Mecanismele exacte care declanșează boala Alzheimer nu sunt pe deplin înțelese, dar există dovezi care sugerează că acumularea de peptide beta amiloide afectează dezvoltarea bolii ,” spune cercetătorul principal al studiului.
„În mod specific, se crede că acumularea acestor peptide poate întrerupe comunicarea dintre neuroni, ceea ce duce la moartea celulelor”.
Mai mult, „peptidele amiloide interacționează cu lipidele din creier, sporind formarea plăcilor” .
Potrivit studiului, trei grăsimi diferite – fosfatidilcolina, cardiolipina și colesterolul – accelerează rata de formare a plăcilor.
Cardiolipina, care este implicată în formarea cheagurilor de sânge, părea să cauzeze cea mai mare problemă, dar toate grăsimile păreau să sporească toxicitatea în organism.
Pe baza acestor constatări, o dietă cu un conținut scăzut de colesterol rău LDL poate ajuta la prevenirea acestor reacții.
„O dietă care limitează colesterolul poate contribui semnificativ la reducerea capacității acestor lipide de a reacționa cu peptidele beta-amiloide ,” subliniază cercetătorul.
Prevenirea este doar de evitarea alimentelor care duc la creșterea colesterolului, dar și de consumul altor alimente care acționează benefic pentru organism.
„Următorul pas al cercetărilor conexe este de a investiga mai amănunțit mecanismele de interacțiune dintre peptidele beta amiloide și lipide”, conchide cercetătorul.