Din cuprinsul articolului
Studiu. Utilizarea dezinfectanților în timpul sarcinii este asociată cu astmul și eczema la copii.
Utilizarea dezinfectanților de către femeile însărcinate poate fi un factor de risc pentru astm și eczemă la copiii lor, arată un studiu populațional, publicat online în Occupational & Environmental Medicine.
Studiu. Utilizarea dezinfectanților în timpul sarcinii este asociată cu astmul și eczema la copii
Dezinfectanții sunt utilizați frecvent în spitale și alte instituții medicale, iar pandemia a dus la o creștere a utilizării lor în medii medicale și, de asemenea, pe scară largă, inclusiv de către populația generală.
Expunerea la dezinfectanți la locul de muncă a fost legată anterior de astm și dermatită la lucrătorii expuși, dar puține studii au analizat impactul utilizării dezinfectantelor în timpul sarcinii și dezvoltarea ulterioară a bolii alergice la copii.
Autorii au folosit date privind 78 915 perechi mamă-copil care au participat la Studiul pentru Mediu și Copii din Japonia pentru a examina dacă expunerea mamelor la dezinfectanți la locul de muncă a fost asociată cu un risc crescut de diagnosticare a bolilor alergice la copiii lor la vârsta de 3 ani.
Șansele ca copiii să aibă astm sau eczemă au fost semnificativ mai mari dacă mamele lor foloseau dezinfectant de una până la șase ori pe săptămână, comparativ cu șansele la copiii mamelor care nu au folosit niciodată dezinfectanți.
A existat o relație dependentă de expunere între expunerea prenatală la dezinfectanți și șansele ca copiii să se confrunte cu aceste afecțiuni alergice, copiii mamelor expuși la dezinfectanți în fiecare zi având cele mai mari șanse de a fi diagnosticate – 26% mai mare pentru astm și 29% mai mare pentru eczeme decât copiii mamelor care nu au fost niciodată expuși la dezinfectanți.
Nu au existat asocieri semnificative între utilizarea dezinfectanților și alergiile alimentare.
Acesta este un studiu observațional și, ca atare, nu poate stabili cauza. Autorii au remarcat, de asemenea, unele limitări, inclusiv faptul că informațiile privind utilizarea dezinfectanților de către mame au fost auto-raportate cu dezinfectanți specifici neidentificați. Diagnosticele de boli alergice la copii au fost raportate și de mame.
Cu toate acestea, autorii concluzionează, „Descoperirile noastre indică faptul că expunerea la dezinfectanți în timpul sarcinii exercită un efect asupra alergiilor la urmași, indiferent dacă mama se întoarce la muncă când copilul are 1 an și sugerează un efect prin expunerea numai în timpul sarcinii.”
Ei adaugă: „Având în vedere actuala utilizare crescută a dezinfectanților pentru a preveni noile infecții cu coronavirus, este de mare importanță pentru sănătatea publică să se analizeze dacă expunerea prenatală la dezinfectanți reprezintă un risc pentru dezvoltarea bolilor alergice”.
Mai multe mecanisme care ar putea explica riscul crescut de boală alergică la copii în urma expunerii mamelor lor la dezinfectanți în timpul sarcinii au fost sugerate de autori.
Acestea au inclus mediate de microbiom (dezinfectanții afectează microflora intestinală și a pielii a mamei și, ulterior, a copilului), mediate imun (expunerea la unii compuși chimici în timpul sarcinii afectează răspunsul imunitar al fătului), expunerea postnatală (copiii au inhalat sau atinse molecule de dezinfectant pe pielea mamelor lor) sau bias (mamele care folosesc frecvent dezinfectanți medicali sunt susceptibile de a avea mai multe cunoștințe medicale și de a avea un acces mai bun la asistență medicală).