Categories: Ştiri sănătate

STUDIU: Unele persoane pot răspândi mai repede virusul SARS-CoV-2. Cum știi dacă te afli printre ele?

Un nou studiu din cadrul Universității din Florida Centrală a identificat posibile trăsături fizice ce pot răspândi mai repede virusul SARS-CoV-2.

Potrivit sciencedaily.com, specialiștii de la Departamentul de Mecanică și Inginerie Aerospațială au efectuat un studiu ce vizează modul de răspândire al virusurilor. Cercetătorii au simulat cum trăsăturile fizice pot influența modul în care unele persoane strănută. Cu ajutorul simulării, ei au descoperit că unele persoane pot răspândi mai repede virusul SARS-CoV-2.

Cine este predispus?

Trăsăturile care facilitează eliberarea particulelor virale prin strănut includ un nas înfundat sau o dantură completă. Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor(CDC) , modalitatea principală prin care oamenii se infectează cu virusul SARS-CoV-2 este expunerea la particulele virale. O persoană infectată transmite aceste particule prin strănut și tuse, eliminându-le în aer. De aici, sunt preluate de persoanele sănătoase prin inhalare.

Anumite informații, precum distanțele parcurse de particule după eliminare, pot ajuta specialiștii să înțeleagă mai bine procesul de transmitere.

Spre exemplu, atunci când persoanele strănută sau suflă nasul într-un șervețel, viteza și distanța la care ajung particulele se diminuează semnificativ.

În cazul în care o persoană are nasul înfundat, viteza cu care particulele sunt eliminate crește considerabil. Acest lucru este cauzat de blocarea spațiului dintre nas și gură, ceea ce nu permite strănutului să se disperseze în interiorul corpului.

De asemenea, dinții diminuează spațiul prin care iese strănutul. Asta determină viteza amplificată cu care strănutul este eliminat, făcându-l să parcurgă o distanță mult mai mare.

Pe lângă aceste două trăsături, compoziția salivei a jucat un rol important în modul de transmitere al particulelor.  Se pare că saliva cu o compoziție mai subțire avea mai multe șanse de a se răspândi pe distanțe mai mari. Saliva mai densă ajungea repede pe podea, ceea ce înseamnă că nu reprezenta un risc crescut de transmitere.

Acest studiu subliniază importanța distanțării sociale. De asemenea, cercetarea indică rapiditatea cu care virusul se poate transmite de la persoană la persoană. Aceste informații, cred specialiștii, sunt esențiale după ce s-a descoperit că noua mutație este mult mai contagioasă.

Recent Posts

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

32 de minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

o oră ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

o oră ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

2 ore ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

2 ore ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

3 ore ago

Citeste si: