Categories: Ştiri sănătate

Studiu. Un medicament deja aprobat ar putea ajuta la repararea creierului după un accident vascular cerebral

Studiu. Un medicament deja aprobat ar putea ajuta la repararea creierului după un accident vascular cerebral.

Gabapentina este un medicament analog al GABA, utilizat în tratamentul unor tipuri de epilepsie. Calea de administrare disponibilă este cea orală. Medicamentul a fost aprobat pentru uz medical în anul 1993. Este disponibil sub formă de medicament generic.

Oamenii de știință din Ohio State au descoperit că un medicament deja aprobat și prescris pe scară largă, numit gabapentina, poate ajuta creierul să se repare după un accident vascular cerebral.

Gabapentina este utilizată în prezent pentru a controla convulsii și pentru a ajuta la gestionarea durerii nervoase, dar la șoarecii cu accidente vasculare cerebrale induse de cheaguri de sânge, medicamentul a ajutat animalele să-și recapete controlul motorului fin la membrele superioare, cu îmbunătățiri de durată chiar și după terminarea tratamentului.

Studiu. Un medicament deja aprobat ar putea ajuta la repararea creierului după un accident vascular cerebral

Descoperirea se bazează pe cercetări anterioare, în care anchetatorii au aflat că gabapentina blochează o proteină din creier care poate împiedica vindecarea. Peste 600.000 de oameni suferă un prim accident vascular cerebral, anual.

„Când această proteină este ridicată, interferează cu recuperarea neurologică”, a spus Andrea Tedeschi, profesor asistent de neuroștiințe la Ohio State, într-un comunicat.

El a comparat proteina cu o pedală de frână dintr-o mașină. Dacă blocați frâna, nu veți merge prea departe, indiferent cât de tare ați apăsa pedala de accelerație.

„Dacă începi să ridici pedala de frână și să apeși continuu pe accelerație, poți să accelerezi cu adevărat recuperarea”, a spus Tedeschi. „Credem că acesta este efectul gabapentinei asupra neuronilor și există o contribuție a celulelor non-neuronale care ating acest proces și îl fac și mai eficient.”

Recuperarea accidentului vascular cerebral: un accident vascular cerebral ischemic este cauzat de un cheag care sufocă alimentarea cu sânge a unei părți a creierului, ceea ce duce la moartea celulelor creierului din regiunea afectată.

Acest lucru poate duce la complicații pe termen lung, inclusiv pierderea utilizării musculare, dificultăți de vorbire și de înghițire și probleme emoționale și de memorie.

„Restabilirea acestor funcții permite o viață independentă și, prin urmare, reprezintă o prioritate ridicată pentru cei afectați de accident vascular cerebral”, au scris cercetătorii în studiul lor, publicat în Brain.

600.000 de oameni suferă un prim accident vascular cerebral în fiecare an

Potrivit CDC, peste 600.000 de oameni suferă un prim accident vascular cerebral în fiecare an, ceea ce înseamnă că milioane de oameni vor avea nevoie de ajutor pentru a se recupera numai în următorii câțiva ani.

Oamenii de știință au descoperit că un medicament deja aprobat și prescris pe scară largă, numit gabapentin, poate ajuta creierul să se repare după un accident vascular cerebral.

Sistemul de reparare naturală: primul nivel de tratament pentru accidentul vascular cerebral ischemic este de a restabili fluxul sanguin cât mai repede posibil, dar cercetătorii au descoperit că acest pas crucial nu a avut niciun impact asupra eficacității gabapentinei, îmbunătățirea funcției motorii având loc indiferent dacă șoarecii au primit medicamentul la o oră sau o zi după debutul accidentului vascular cerebral.

După ce șoarecii au suferit un accident vascular cerebral, neuronii responsabili cu trimiterea de semnale către mușchii controlați de părțile nedeteriorate ale creierului lor au început să încolțească axoni pentru a forma noi conexiuni, ceva denumit în mod popular „plasticitate” – capacitatea diferitelor părți ale creierului de a adaptarea și repararea circuitelor și structurilor deteriorate.

„Sistemul nervos al mamiferelor are o oarecare capacitate intrinsecă de a se auto-repara”, a spus Tedeschi, dar nu suficient.

Neuronii răniți pot deveni „hiperexcitați”, declanșând semnale care pot provoca contracții musculare și durere. Dacă o proteină a creierului numită alfa2delta2 este exprimată prea mult după un incident dăunător, cum ar fi un accident vascular cerebral, poate contribui la această afecțiune, încetinind în același timp creșterea axonilor.

Gabapentina a restabilit controlul motor al membrelor anterioare la șoareci

Gabapentina s-a dovedit a fi o soluție mai bună în inhibarea acestei proteine, permițând celulelor nervoase să recrească și să se reorganizeze mai eficient și mai eficient.

„Am blocat receptorul cu medicamentul și am vrut să aflăm dacă va apărea și mai multă plasticitate? Răspunsul este da”, a spus Tedeschi.

Gabapentina a restabilit controlul motor al membrelor anterioare la șoareci. Șoarecii care au primit gabapentin zilnic timp de șase săptămâni și-au recăpătat controlul motric fin la membrele anterioare, care a durat până la două săptămâni după oprirea dozării; șoarecii de control care nu au primit gabapentin nu și-au recăpătat controlul motor.

Deși este departe de un lucru sigur la oameni, cercetătorii cred că studiul lor ar putea fi un prim pas către găsirea unei noi utilizări pentru un medicament deja aprobat.

Deoarece medicamentul este deja utilizat și înțeles pe scară largă, studiile pe oameni pot fi mai rapide și mai ușoare decât pentru medicamentele noi.

„Aceste observații evidențiază potențialul puternic de reutilizare a gabapentinoidelor ca strategie de tratament promițătoare pentru repararea accidentului vascular cerebral”, au scris ei.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

18 minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

48 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 ore ago

Citeste si: