Sari la conținut

Studiu. Un hotdog îți poate scurta viața cu 36 de minute. Ce se întâmplă, însă, când mănânci fructe

Studiu. Un hotdog îți poate scurta viața cu 36 de minute. Ce se întâmplă, însă, când mănânci fructe.

La această concluzie au ajuns cercetătorii americani de la Universitatea din Michigan. Aceștia au studiat morbiditatea în funcție de obiceiurile alimentare. În acest fel, oamenii de știință au descoperit că dacă mănânci un singur hotdog e probabil să-ți scurtezi viața cu 36 de minute.

În studiul lor, publicat luna aceasta în revista Nature Food, cercetătorii au analizat 5.853 de alimente din dieta SUA și și-au măsurat efectele în câteva minute de viață sănătoasă câștigate sau pierdute.

„Am vrut să facem o evaluare bazată pe sănătate a efectelor benefice și dăunătoare ale alimentelor în întreaga dietă”, a declarat pentru CNN Olivier Jolliet, profesor de științe ale sănătății mediului la universitate și autor principal al lucrării.

Studiu. Un hotdog îți poate scurta viața cu 36 de minute

Unul dintre alimentele supuse cercetării au fost un hotdog din carne de vită. La o cantitate de 61 de grame de carne de vită procesată se pot pierde 27 de minute de viaţă sănătoasă, dar adăugând și alte ingredient precum sodiul şi acizii graşi trans, se ajunge la pierderea a 36 de minute.

Echipa a venit cu un indice care calculează sarcina netă benefică sau dăunătoare pentru sănătate în câteva minute de viață sănătoasă asociată cu o porție de alimente. Se bazează pe un studiu numit Global Burden of Disease, care măsoară morbiditatea asociată cu alegerile alimentare ale unei persoane.

„De exemplu, se pierd 0,45 minute pe gram de carne procesată sau se câștigă 0,1 minute pe gram de fructe. Ne uităm apoi la compoziția fiecărui aliment și apoi înmulțim acest număr cu profilurile alimentare corespunzătoare pe care le-am dezvoltat anterior”, a explicat Jolliet.

Consumul de fructe are efecte pozitive asupra sănătății

Consumul de alimente precum nuci, leguminoase, fructe de mare, fructe şi legume fără amidon are efecte pozitive asupra sănătăţii, mai concluzionează studiul. Ideea, însă, este de a alege alimente mai bune, nu de a petrece timpul făcând calculele.

Indicele analizează alimentele care măresc sau scad speranța de viață, dar nu este la fel de ușor ca încercarea de a anula alegerile alimentare dăunătoare cu cele mai benefice, a spus Jolliet.

„Indicele este în primul rând acolo pentru a ajuta la selectarea și utilizarea caloriilor consumate zilnic pentru a modifica un minim de obiceiuri și pentru a face minimul schimbărilor pentru a obține un beneficiu maxim pentru sănătate și mediu din experiența noastră alimentară.

Este metrica supremă care vă va spune exact ce să mâncați mâine și vă va determina în totalitate speranța de viață. Este o valoare utilă care vă poate ajuta să faceți alegeri mai informate și face mai ușoară identificarea și efectuarea unor mici modificări adecvate în dieta noastră”, a mai spus Jolliet.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel