Din cuprinsul articolului
Studiu surprinzător! Care sunt reacțiile adverse apărute în cazul combinării vaccinurilor anti-covid.
Potrivit studiului Com-Cov condus de Universitatea Oxford, printre cele mai raportate efecte secundare ale combinării vaccinului anti-covid produs de AstraZeneca cu cel produs de Pfizer sunt frisoanele, durerile de cap și durerile musculare.
Studiul a recrutat 830 de voluntari cu vârsta peste 50 de ani, iar rezultatele sunt surprinzătoare. Astfel, s-a demonstrat că adulții sunt mai predispuși să raporteze efecte secundare ușoare și moderate după ce le-a fost administrată o doză din vaccinul AstraZeneca și una din vaccinul Pfizer.
Cu toate aceseta, reacțiile adverse au fost însă de scurtă durată, fără alte probleme de siguranță.
„Este o constatare cu adevărat interesantă și nu ceva la care ne așteptam neapărat”, a spus profesorul Matthew Snape, de la Oxford Vaccine Group.
Potrivit BBC, unul din 10 voluntari cărora li s-au administrat două doze din vaccinul AstraZeneca la patru săptămâni au raportat febrilitate. Cu toate acestea, atunci când li s-a administrat o combinație de AstraZeneca și Pfizer, proporția a crescut cu aproximativ 34%.
„Aceleași diferențe reale s-au aplicat și pentru alte simptome, cum ar fi frisoane, oboseală, cefalee, stare generală de rău și dureri musculare”, a spus profesorul Snape.
În aprilie, studiul a fost extins. Încă 1.050 de voluntari s-au alăturat experimentului.
Studiul Com-Cov a fost lansat în februarie pentru a vedea dacă folosirea unui vaccin diferit pentru a doua doză ar putea oferi o imunitate de durată mai lungă, o protecție mai bună împotriva noilor variante sau pur și simplu ar putea permite clinicilor să schimbe vaccinurile dacă proviziile sunt întrerupte.
Ambele provincii canadiene Ontario și Quebec au declarat că intenționează să combine vaccinurile în viitorul apropiat, pe fondul incertitudinii cu privire la transporturile vaccinurilor produse de Oxford-AstraZeneca și a îngrijorărilor legate de formarea cheagurilor de sânge.
Primele rezultate complete sunt de așteptat să apară în luna iunie. Datele preliminare au fost publicate în revista medicală Lancet, potrivit BBC.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…