Din cuprinsul articolului
STUDIU. Consumul excesiv de proteine, în special de proteine de origine animală, poate fi dăunător pentru sănătatea cardiovasculară din mai multe motive. Află care sunt acestea.
Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Pittsburgh a constatat că un consumul excesiv de proteine este dăunător sănătății cardiovasculare.
În studiul pe care l-au efectuat, ei au descoperit că acei voluntari care au primit 22% din caloriile zilnice din proteine aveau un risc crescut de a dezvolta ateroscleroză. Riscul agravării sale a crescut și la cei care îl dezvoltaseră deja.
Proteina este unul dintre cei trei macronutrienți esențiali (ceilalți doi sunt carbohidrați și grăsimi). Sunt esențiale pentru dezvoltarea și menținerea masei musculare. De asemenea, reduc pofta de mâncare și stimulează metabolismul.
Proteinele sunt compuse din aminoacizi, adică compuși chimici cu proprietăți distincte fiecare. Fiecare sursă de proteine conține niveluri diferite de aminoacizi.
Noul studiu a fost publicat în revista medicală Nature Metabolism. Cercetătorii au descoperit că supraconsumul unui aminoacid numit leucină poate crește riscul de boli cardiovasculare.
Un total de 23 de voluntari au participat la studiu. Inițial au consumat o masă cu un conținut scăzut de proteine. Le-a oferit:
Apoi au mâncat o masă cu prea multe proteine: 50% din caloriile zilnice. În această masă 17% din calorii au provenit din grăsimi și doar 33% din carbohidrați.
În continuare, cercetătorii au vrut să examineze două diete care sunt mai apropiate de viața reală. Unul era 15% proteine, 35% grăsimi și 50% carbohidrați (care este ceea ce urmăm majoritatea dintre noi). Cealaltă a fost o masă bogată în proteine (22% din calorii), cu 30% grăsimi și 48% carbohidrați.
Cercetătorii s-au concentrat asupra nivelurilor de leucină din sângele lor, deoarece aceasta contribuie la dezvoltarea și agravarea aterosclerozei. Ei au descoperit că atunci când voluntarii au avut un aport ridicat de proteine (22% din caloriile zilnice sau mai mult), nivelul lor de leucină a crescut.
Continuând cercetările în laborator, oamenii de știință au descoperit că creșterea leucinei activează un mecanism specific în celulele imune. Acest mecanism este legat de ateroscleroză.
Descoperiri similare au fost găsite și într-o cercetare corespunzătoare la șoareci, cărora li s-au administrat mese cu conținut variat de proteine.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că consumul excesiv de proteine este dăunător sănătății cardiovasculare. Prin urmare, cei care urmează o dietă cu multe proteine ar trebui să fie deosebit de atenți.
Mai ales că consumul excesiv de proteine este asociat și cu un risc crescut de apariție a problemelor renale. Cu toate acestea, nici lipsa lor nu este benefică: provoacă sarcopenie, adică pierderea masei musculare.
Recomandările actuale pentru un aport adecvat de proteine afirmă că ne limităm la aproximativ 11% din caloriile noastre zilnice. Surse bune de proteine sunt alimentele de origine animala (carne, peste, pasare, lactate), precum si leguminoasele si nucile.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…