Din cuprinsul articolului
Un nou studiu sugerează că simțul olfactiv uman este mai sensibil și mai rapid decât se credea până acum, iar specialiştii detaliază diferenţele.
Într-un singur miros, simțul olfactiv uman poate distinge mirosurile într-o fracțiune de secundă, lucrând la un nivel de sensibilitate care este „la egalitate” cu modul în care creierul nostru percepe culoarea, „infirmând credința larg răspândită că olfacția este simțul nostru lent”, arată un nou studiu.
De asemenea, oamenii pot discerne între diverse secvențe de mirosuri – distingând o secvență de „A” înainte de „B” de secvența „B” înainte de „A” – atunci când intervalul dintre odorantul A și odorantul B este de doar 60 de milisecunde, potrivit studiului, publicat luni în revista Nature Human Behaviour.
„Am fost uimiți să observăm că participanții puteau face distincția între doi odoranți prezentați într-o ordine și invers atunci când latența dintre odoranți era la fel de scurtă ca 60 de milisecunde”, a declarat într-un e-mail Dr. Wen Zhou, autorul principal al studiului și cercetător principal la Academia Chineză de Științe din Beijing. Latența se referă la timpul dintre momentul în care fiecare aromă este livrată. „Pentru comparație, durata clipitului unui ochi este de aproximativ 180 de milisecunde”, a adăugat Zhou.
„Aparatul nostru ar putea fi utilizat în scopuri terapeutice, cum ar fi antrenamentul olfactiv pentru pacienții cu pierdere olfactivă”, a spus Zhou. „Mai larg, descoperirile noastre ar putea ghida proiectarea și dezvoltarea nasurilor electronice și a sistemelor de realitate virtuală olfactivă, care ar putea avea beneficii clinice semnificative”.
Cum a funcționat experimentul
Cercetătorii, de la Universitatea Academiei Chineze de Științe și de la Universitatea de Stat din Ohio, au dezvoltat un aparat declanșat de adulmecare care a inclus supape de reținere – dispozitive care permit mirosului să curgă într-o singură direcție – și tuburi de teflon, capabile să livreze mirosuri nasului uman cu o precizie de 18 milisecunde. Cercetătorii au cerut unui număr de 229 de adulți din China să poarte acest dispozitiv și să simtă diferite amestecuri de mirosuri: două mirosuri prezentate în succesiune rapidă în cadrul unei singure adulmecări.
Printre mirosuri se numărau mirosuri de mere, mirosuri florale dulci, mirosuri de lămâie și mirosuri de ceapă. Latența dintre cele două mirosuri a fost manipulată cu atenție. Cercetătorii au analizat dacă participanții puteau distinge între două mirosuri prezentate într-o ordine și invers, la diferite latențe. Ei au constatat că, în general, două mirosuri prezentate într-o ordine și invers au devenit „discriminabile din punct de vedere perceptiv” atunci când cele două mirosuri erau la doar 60 de milisecunde distanță într-o singură adulmecare, a spus Zhou.
Cercetătorii au remarcat că au folosit doar patru odoranți și că ar fi benefic să testeze o varietate mai mare pentru a determina dacă simțul olfactiv uman este mai sensibil la anumite dinamici sau compuși de miros. „Acest lucru ar putea oferi o înțelegere mai profundă a principiilor computaționale care stau la baza experienței noastre olfactive”, a spus Zhou.
Descoperirea care schimbă ceea ce știam despre corpul uman
Noile descoperiri sfidează cercetările anterioare în care timpul necesar pentru a discrimina între secvențele de mirosuri a fost de aproximativ 1 200 de milisecunde, a scris Dr. Dmitry Rinberg, profesor la Departamentul de Neuroștiințe și Fiziologie de la NYU Langone Health din New York, într-un editorial care însoțește studiul în Nature Human Behaviour.
„Sincronizarea notelor individuale în muzică este esențială pentru transmiterea semnificației și frumuseții unei melodii, iar urechea umană este foarte sensibilă la acest lucru. Cu toate acestea, sensibilitatea temporală nu se limitează la auz: simțul nostru olfactiv poate percepe, de asemenea, mici schimbări temporale în prezentările mirosurilor”, a scris el.
„Similar cu modul în care timpul afectează percepția notelor dintr-o melodie, timpul componentelor individuale dintr-un amestec complex de mirosuri care ajunge la nas poate fi crucial pentru percepția noastră a lumii olfactive”.
Capacitatea de a distinge mirosurile în cadrul unei singure adulmecări ar putea fi o modalitate importantă prin care animalele detectează atât ce miros este, cât și unde s-ar putea afla în spațiu, a declarat Dr. Sandeep Robert Datta, profesor în cadrul Departamentului de Neurobiologie de la Harvard Medical School, care nu a fost implicat în noul studiu.
„Demonstrarea faptului că oamenii pot distinge mirosurile pe măsură ce acestea se schimbă în cadrul unei adulmecări este o demonstrație puternică a faptului că sincronizarea este importantă pentru miros în toate speciile și, prin urmare, este un principiu general care stă la baza funcției olfactive. În plus, acest studiu aruncă o lumină importantă asupra mecanismelor misterioase care susțin percepția umană a mirosurilor”, a scris Datta într-un e-mail, potrivit sursei citate de Mediafax.