STUDIU. S-a aflat care este legătura dintre colesterolul ridicat şi riscul de demenţă

Colesterolul este o substanță necesară bunei funcționări a organismului, la fel ca vitaminele, mineralele, carbohidrații și alți nutrienți.

Cea mai mare cantitate de colesterol este sintetizată de ficat, iar excesul se depozitează în organism, pe pereții vaselor de sânge, ceea ce, în timp, provoacă diverse afecțiuni. Este esențial ca nivelul colesterolului să fie menținut la valori optime.

Cercetătorii australieni de la Heart Research Institute din Newtown au identificat o legătură directă între colesterolul ridicat şi riscul de demenţă. Studiile anterioare au arătat că semne ale bolii se văd și cu 10 – 20 de ani înainte ca simptomele clinice să-și facă apariția.

După ce au revizuit nu mai puțin de 17 studii internaţionale, realizate pe peste un milion de pacienți sub 65 de ani, oamenii de știință au ajuns la concluzia că există într-adevăr o legătură între ceea ce mâncăm și demență. Concret, un nivel ridicat al colesterolului duce la declinul cognitiv, se arată într-un raport publicat pe site-ul institutului.

”Este prima dată când putem spune categoric că este o legătură directă între ceea ce mâncăm și declinul cognitiv”, a declarat coordonatorul studiului, Ashish Misra.

„Sugerez un test de sânge la fiecare şase luni când ajungeţi la vârsta de 50 de ani, iar dacă nivelul de LDL-colesterol este ridicat, este recomandat să fiţi testat mai des”, a mai spus acesta.

Studiul mai arată că 40% din riscul de demență al unei persoane poate fi atribuit unor factori de risc modificabili, ceea ce este o veste bună, pentru că putem lua măsuri.

Care este nivelul optim al colesterolului?

Colesterolul total este format din mai multe fracțiuni lipidice, dar cele mai uzuale, atunci când facem analizele, sunt următoarele:

  • colesterolul total, cu valori normale <200 mg/ dl;
  • LDL (colesterol „rău”), cu valori normale <100 mg/ dl; la pacienții cu diabet se acceptă <50 mg/ dl;
  • HDL (colesterol „bun”), cu valori >60 mg/ dl;
  • trigliceridele, cu valori normale <149 mg/ dl.

Nivelul ridicat al colesterolului poate provoca numeroase afecțiuni în sfera cardiacă și în cea neurologică. Numitorul comun îl reprezintă placa de aterom (colesterolul depus pe lumenul vaselor de sânge), care duce la ateroscleroză, cauză importantă a apariției bolilor coronariene, a infarctul miocardic și/ sau atacului vascular cerebral.

Recent Posts

Medic: Mănâncă aceste alimente înainte de culcare și nu te vei mai trezi noaptea

Un somn neîntrerupt este ceea ce mulți oameni își doresc. Și uneori să-l atingi nu…

3 ore ago

Ce se întâmplă în corp dacă mănânci ceapă în fiecare zi. Beneficii uimitoare

Ce se întâmplă în corp dacă mănânci ceapă în fiecare zi. Această legumă este un…

4 ore ago

A fost dezvăluită CHEIA încalzirii eficiente și sigure a locuințelor

A fost dezvăluită CHEIA încalzirii eficiente. Cheia încălzirii eficiente şi sigure a locuinţelor din Capitală…

5 ore ago

Horoscop 20 noiembrie. Balanțele și Berbecii pot răsufla ușurați. Primesc vești bune despre niște probleme legale

Horoscop 20 noiembrie. Astrele predispun la relații armonioase, la energie bună în plan amoros și…

5 ore ago

Citeste si: