Categories: Stil de viaţă

STUDIU. Românii preferă podcasturile și cărțile de dezvoltare personală, evitând mersul la psiholog

Românii preferă podcasturile și cărțile de dezvoltare personală. Potrivit studiului anual CIPRA realizat alături de Reveal Marketing Research, pentru români, odihna este factorul cel mai important pentru calitatea vieții lor, urmată fiind de echilibrul dintre viața personală și cea profesională.

În acest context, este esențial să se acorde importanță mai mare unor aspecte adesea neglijate, precum hobby-urile, vacanțele sau activitățile de dezvoltare personală, întrucât acestea sunt determinante pentru a obține satisfacție și confort pe termen lung.

Sursa foto: Reveal Market Resources

STUDIU. Românii preferă podcasturile și cărțile de dezvoltare personală, evitând mersul la psiholog

Studiul anual realizat de Asociaţia CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc şi Analiză arată că 53% dintre români sunt mulţumiţi de activităţile pe care le fac pentru dezvoltare personală (faţă de 44% anul trecut), în special bărbaţii (58%) şi tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani (60%).

Totodată, 36% dintre respondenţi consideră că a investi în activităţi pentru dezvoltare personală reprezintă un factor de echilibru în vieţile lor, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform studiului, pe prima poziţie în topul activităţilor de dezvoltare personală preferate de români se află vizionarea de podcasturi, menţionată de 49% dintre respondenţi (54%, în cazul celor cu vârste între 35 şi 45 de ani).

Preferinţa pentru podcasturi a înregistrat o creştere semnificativă anul acesta, faţă de 38% în anul 2023, şi este urmată îndeaproape de lecturarea cărţilor de dezvoltare personală, cu 47% în 2024, faţă de 45% anul trecut, aceasta fiind preponderent opţiunea persoanelor din categoria de vârstă 55-65 de ani.

Sursa foto: Reveal Market Resources

Specialist: „Există o adaptare la contextul social şi cultural din prezent”

Cursurile şi specializările profesionale, coachingul/consilierea şi mersul la psiholog au fost şi ele menţionate în aceeaşi secţiune, dar cu procente mult mai mici.

„Accesul facil la informaţii prin intermediul social media, noile forme de a transmite mesajele şi de a interacţiona în spaţiul virtual explică un număr atât de mare de respondenţi care preferă vizionarea podcasturilor ca primă opţiune.

Practic, vorbim despre o adaptare la contextul social şi cultural din prezent. Totuşi, faptul că există un număr aproape egal de respondenţi care preferă cărţile de dezvoltare personală, ne poate arăta că în România, cel puţin, există încă o diferenţă de generaţii, cei cu vârsta între 55 şi 56 ani rămânând fideli modului de a accesa informaţiile cu care au fost obişnuiţi cea mai mare perioadă din timp.

Interesant este să urmărim în continuare cum aceste date vor evolua în timp şi cum vor influenţa relaţia cu psihologii, coachingul/consilierea personală, mai exact, în ce măsură oamenii vor mai apela la ajutorul unui terapeut când au acces la un număr atât de mare de podcasturi care îi ajută să fie cât mai autodidacţi”, spune Bianca Dragomir, antropolog, expert CIPRA.

Activitățile preferate de români în timpul liber

Întrebaţi despre activităţile preferate în timpul liber, 68% dintre respondenţi au indicat plimbările în natură, urmate de mersul la cumpărături (54%) şi de citit (41%).

39% dintre respondenţi merg la cinema sau se uită la filme acasă, 38% se văd cu prietenii, 29% practică un hobby, precum sport, pescuit, dans, pictură sau gastronomie, 25% ies la restaurant/bar/club, iar 17% se relaxează cu activităţi de răsfăţ (masaj, spa, manichiură).

Dorinţa de a se organiza mai bine, astfel încât să aibă mai mult timp liber, a fost menţionată anul acesta de un număr semnificativ mai mare de respondenţi (52%, comparativ cu 44% în 2023), ca factor de echilibru între viaţa personală şi cea profesională, fiind urmată de:

  • curajul de a face schimbări care să le îmbunătăţească viaţa (44%)
  • mai mult timp pentru pasiuni (42%)
  • mai multe vacanţe (41%)
  • viaţă socială mai activă (37%)
  • investiţia în activităţi de dezvoltare personală (36%)
  • ajutorul specializat, precum terapie, coaching, mentoring (17%).

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

3 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

3 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

4 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

5 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 ore ago

Citeste si: