Sari la conținut

STUDIU. Riscul de atac de cord scade „substanțial” prin trecerea la dieta vegană

Un nou studiu arată legăturile dintre dieta pe bază de plante și scăderea colesterolului care blochează arterele – un factor de risc cheie în afecțiuni cardiace grave.

Întrebarea dacă consumul de carne are un impact asupra sănătății inimii nu este nouă, dar cele mai recente descoperiri i-ar putea determina pe fanii fripturii să caute în schimb tofu.

Analizele de cercetare publicate în European Heart Journal joi au descoperit că dietele vegetariene și vegane sunt legate de scăderea colesterolului.

Autorii studiului spun că rezultatele arată că dietele pe bază de plante pot juca un rol semnificativ în reducerea arterelor blocate, scăzând astfel riscul de boli cardiace grave, cum ar fi atacurile de cord și accidentul vascular cerebral.

Riscul de atac de cord scade „substanțial” prin trecerea la dieta vegană. Studiu

Oamenii de știință au examinat 30 de studii randomizate cu un total de 2.372 de participanți din 1982 și 2022. Au fost observate rezultate pozitive la oameni de diferite vârste, greutăți, etnii și stare de sănătate.

Deși acest studiu nu susține că consumul de carne este o cauză directă a bolilor de inimă, cei care prezintă un risc ridicat ar putea dori să ia în considerare trecerea la proteine pe bază de plante, cum ar fi legumele, nucile și tofu și să renunțe la carnea procesată procesate, cărnea de vită neprocesate și chiar păsările de curte.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de știință au examinat studiile randomizate care au cuantificat efectul dietelor vegetariene sau vegane față de dietele omnivore – care includ carne și lactate asupra nivelurilor tuturor tipurilor de colesterol. Acestea includ colesterolul cu densitate scăzută sau rău (LDL), trigliceridele – un tip de grăsime din sânge – și apoliproteina B (apoB) care transportă grăsimea și colesterolul în sânge.

Deși meta-analizele anterioare au investigat acest lucru, niciuna nu a abordat impactul continentului, vârstei, indicelui de masă corporală și stării de sănătate asupra nivelului de colesterol. Participanții la toate studiile au fost randomizați să urmeze fie o dietă vegetariană sau vegană, fie să continue cu o dietă omnivoră.

Durata dietei a variat de la zece zile la cinci ani, cu o medie de 29 de săptămâni. În comparație cu persoanele care țineau o dietă omnivoră, cei care urmau o dietă pe bază de plante au experimentat o reducere medie a nivelului de colesterol total de șapte la sută, o reducere cu 10 la sută a nivelurilor de colesterol LDL și o reducere cu 14 la sută a nivelurilor apoB.

„Dacă oamenii încep să mănânce diete vegetariene sau vegane de la o vârstă fragedă, potențialul de reducere a riscului de boli cardiovasculare cauzate de arterele blocate este substanțial.

Important, am găsit rezultate similare pe continente, vârste, diferite intervale de indice de masă corporală și în rândul persoanelor în diferite stări de sănătate”, a transmis profesorul Ruth Frikke-Schmidt, autorul studiului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel