Sari la conținut

Studiu: Riscul de accident vascular cerebral se poate reduce

Semn AVC
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Semn AVC silențios

Un accident vascular cerebral apare atunci când se formează cheaguri de sânge sau vasele de sânge rupte întrerup alimentarea cu sânge a creierului. Aproape 1 din 4 accidente vasculare cerebrale apar la persoanele care au mai avut un accident vascular cerebral. În acest context, oamenii de știință fac cercetări pentru a reduce riscul de AVC.

Un nou studiu arată că statinele, o clasă de medicamente folosite pentru a reduce valorile colesterolului seric, pot reduce riscul unui prim accident vascular cerebral din cauza hemoragiei intracerebrale, cel mai mortal tip de accident vascular cerebral.

Studiu: Riscul de accident vascular cerebral se poate reduce cu ajutorul unui medicament

O hemoragie intracerebrală (accident vascular cerebral hemoragic) se produce atunci când sângele dintr-o arteră începe brusc să sângereze în creier. Este a doua cea mai frecventă cauză de accident vascular cerebral, după cheagul de sânge (accident vascular cerebral ischemic).

Numeroși factori, prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi alimentația sănătoasă, exercițiile fizice și renunțarea la fumat, reduc riscul de accident vascular cerebral .

Statinele sunt un alt instrument puternic în același scop. Acestea acționează prin reducerea depunerilor de grăsime din artere și prevenirea acumulării acestora pentru a întrerupe fluxul sanguin către creier. În întreaga lume, sute de milioane de oameni iau statine pentru a preveni problemele cardiace sau accidentele vasculare cerebrale.

Există cercetări contradictorii cu privire la faptul dacă statinele reduc riscul unei persoane de a avea un prim accident vascular cerebral hemoragic. Noul studiu, publicat în revista Neurology, pare să pună capăt acestei dezbateri, într-o anumită măsură.

Cum a fost realizată noua cercetare?

Cercetătorii au folosit datele privind prescripțiile medicale și dosarele de sănătate a peste 88.000 de persoane din Danemarca care nu aveau antecedente de accident vascular cerebral. În timpul perioadei de studiu, 989 de persoane (vârsta medie de 76 de ani) au avut un prim accident vascular cerebral hemoragic în regiunea lobară a creierului, iar 1.175 (vârsta medie de 75 de ani) au avut un episod în alte părți ale creierului.

Cercetătorii au făcut distincție între accidentele vasculare cerebrale lobare și cele non-lobare, astfel încât să poată căuta diferențe între accidentele vasculare cerebrale din diferite părți ale creierului. Accidentele vasculare cerebrale non-lobulare sunt adesea cauzate de tensiunea arterială ridicată.

Participanții care au folosit statine pentru orice perioadă de timp au avut:

  • Un risc cu 17% mai mic de accident vascular cerebral în regiunile lobulare ale creierului:
  • 1Și 6% risc mai mic de accident vascular cerebral în zonele non-lobulare ale creierului.

Atunci când au folosit statine pentru mai mult de cinci ani, aceștia au avut:

  • 33% risc mai mic de accident vascular cerebral hemoragic în zonele lobulare;
  • 38% risc mai mic în alte zone ale creierului.

„Este o veste liniștitoare pentru persoanele care iau statine. Aceste medicamente par să reducă riscul de accident vascular cerebral hemoragic, precum și riscul de accident vascular cerebral ischemic ,” a declarat co-autorul studiului, Dr. David Gaist, profesor la Universitatea din Danemarca de Sud din orașul Odense, potrivit pronews.gr.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel