STUDIU. Risc mai mare de AVC pentru persoanele cu boli inflamatorii intestinale

Din cuprinsul articolului

Persoanele cu boli inflamatorii intestinale (BII) au un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) decât persoanele care nu suferă de această boală, potrivit datelor unui nou studiu.

Boala inflamatorie intestinală provoacă o inflamație cronică a intestinelor și include boala Crohn, colita ulcerativă și boala inflamatorie intestinală neclasificată.

Studiul, publicat în ediția online a revistei medicale a Academiei Americane de Neurologie şi citat de 360medical.ro, a constatat recent că persoanele cu BII au avut cu 13% mai multe șanse de a suferi un AVC până la 25 de ani după diagnosticare decât persoanele fără BII.

„Aceste rezultate arată că persoanele cu boli inflamatorii intestinale și medicii lor de familie ar trebui să fie conștienți de acest risc crescut pe termen lung”, a declarat autorul studiului, Jiangwei Sun, de la Institutul Karolinska, din Stockholm, Suedia. Autorii sugerează că depistarea și gestionarea factorilor de risc de AVC poate fi mai urgentă la persoanele cu BII.

La studiu au participat 85.006 persoane cu BII confirmată printr-o biopsie. Fiecare dintre acestea a fost comparată din punct de vedere medical cu până la cinci persoane de control născute în același an, și având același sex și loc de reședință, care nu aveau BII, (un total de 406.987 de persoane).

Atunci când cercetătorii au luat în calcul și alți factori care ar putea afecta riscul de AVC, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială și obezitatea, au descoperit că persoanele cu BII au avut cu 13% mai multe șanse de a suferi un AVC decât cele fără BII.

Riscul mai mare pentru un AVC ischemic

De asemenea, cercetătorii au constatat că riscul crescut a fost pentru un AVC ischemic, care este cauzat de un blocaj al fluxului sanguin către creier, mai degrabă decât un AVC hemoragic, un accident vascular cerebral cauzat de sângerări în creier.

Întrucât atât BII, cât și AVC-ul au unele componente genetice care predispun oamenii la boală, cercetătorii au inclus în studiu și rudele acestora, respectiv frații și surorile persoanelor cu BII. În aceste caz, cele 101.082 de persoane (frați și surori) nu aveau antecedente de BII sau de AVC la începutul studiului.

În concordanță cu rezultatele principale, persoanele cu BII au avut un risc mai mare de AVC decât frații acestora fără BII. Riscul lor general a fost cu 11% mai mare. „Riscul ridicat pentru persoanele cu BII a rămas chiar și la 25 de ani după ce au fost diagnosticate pentru prima dată, corespunzând unui caz suplimentar de AVC la fiecare 93 de persoane cu BII până în acel moment”, a eplicat Sun.

O limitare a studiului a fost faptul că o parte dintre criteriile de diagnosticare a bolii inflamatorii intestinale și a AVC s-au schimbat de-a lungul perioadei de studiu, ceea ce ar putea afecta rezultatele.

De asemenea, cercetătorii nu au avut informații complete despre toți factorii care ar putea afecta riscul de AVC, cum ar fi dieta, fumatul și consumul de alcool. Autorii au precizat că studiul nu dovedește că BII provoacă AVC, ci indică doar că există o legătură.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

11 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

31 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

51 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: