Din cuprinsul articolului
Nutrienți anti-îmbătrânire. Un studiu care a implicat aproape 4.000 de femei a descoperit trei substanțe chimice în alimentele comune care pot încetini efectele timpului.
Noile cercetări sugerează că consumul anumitor nutrienți ar putea schimba de fapt cât de repede vă îmbătrânește corpul.
Studiul, care va fi publicat în septembrie 2024 în The Journal of Nutrition, Health and Aging, a fost realizat de o echipă internațională de 13 cercetători care au urmărit 3.969 de femei în postmenopauză cu o vârstă medie de 63 de ani.
Cercetătorii s-au referit la „ceasurile epigenetice” ale participanților, o abordare care combină genele cu markeri ale stilului de viață, cum ar fi valorile zahărului din sânge și ale colesterolului, nivelul de educație, consumul de alcool și alți factori.
Scopul cercetătorilor a fost să determine dacă „vârsta biologică” a participanților la studiu era mai în vârstă decât vârsta lor cronologică.
Cei trei nutrienți minune și alimentele anti-îmbătrânire
Căutând informații despre dietele participanților, cercetătorii au reușit, de asemenea, să identifice anumiți nutrienți asociați cu îmbătrânirea accelerată sau decelerată. Ei au descoperit că un aport mai mare de trei nutrienți, în special, poate încetini îmbătrânirea:
1. Coumestrol, pe care National Library of Medicine îl numește „agent antiinflamator”. Se găsește în alimente precum:
- boabele de soia,
- fasolea verde,
- spanacul și multe altele.
Cercetătorii au crezut că imită estrogenul, care poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă și a diabetului.
2. Beta-caroten, pe care corpul îl folosește pentru a produce vitamina A, conform University of Rochester Medical Center. Acest lucru poate stimula sănătatea pielii, a ochilor și a reproducerii. Poate proteja, de asemenea, sistemul imunitar.
Puteți obține beta-caroten în alimente precum:
- cartofi dulci,
- spanac,
- morcovi,
- pepene galben,
- caise.
3. Acidul arahidic, un acid gras saturat care poate ajuta la prevenirea bolilor de inima, potrivit Metabolon, o organizatie de cercetare care analizeaza moleculele pentru a intelege sanatatea si boala.
Acidul arahidic se găsește în:
- uleiul de arahide,
- untul de cacao.