Din cuprinsul articolului
Studiu privind eficiența vaccinului Pfizer. Anunţ de ultimă oră. Ce se întâmplă după 5 luni de la imunizare.
Citând un studiu efectuat recent în Qatar, profesorul universitar Bogdan Glăvan răspunde la una dintre cele mai actuale subiecte, în legătură cu eficacitatea vaccinului anti-cvoid Pfizer. Acesta anunță, într-o postare pe contul său de facebook, că o persoană vaccinată cu serul Pfizer anti-covid se poate infecta şi transmite virusul mai departe după cinci luni de la administrare.
Potrivit studiului, vaccinului Pfizer îi scade eficiența împotriva bolii simptomatice, dar păstrează eficiența în ceea ce privește riscul de spitalizare cu cel puțin șase luni.
„Cu alte cuvinte, vaccinul este foarte eficient împotriva îmbolnăvirii grave. Însă după vreo 5 luni nu mai contează, poți lua și transmite virusul mai departe. Cine s-a vaccinat în ianuarie-martie, să ridice mâna?”, a transmis profesorul Bogdan Glăvan.
Potrivit studiului din Qatar citat de profesorul universitar, eficacitatea estimată a vaccinului Pfizer împotriva oricărei infecții, asimptomatice sau simptomatice, a fost neglijabilă în primele două săptămâni după prima doză, a crescut la 36,5% (IC 95%: 33,1-39,8) în a treia săptămână după prima doză și a atins vârful său la 72,1% (IÎ 95%: 70,9-73,2) în primele cinci săptămâni după a doua doză.
„Eficacitatea a scăzut treptat după aceea, scăderea accelerând ≥ 15 săptămâni după a doua doză, atingând niveluri de protecție diminuate până în a 20-a săptămână. Eficacitatea împotriva infecției simptomatice a fost mai mare decât împotriva infecției asimptomatice, dar a scăzut în același mod. Eficacitatea împotriva oricărei boli severe, critice sau fatale a crescut rapid la 67,7% (IÎ 95%: 59,1-74,7) până în a treia săptămână după prima doză și a atins 95,4% (IÎ 95%: 93,4-96,9) în primele cinci săptămâni după a doua doză, unde a persistat cam la acest nivel timp de șase luni.”, arată studiul citat de Bogdan Glăvan.
Concluziile studiului sunt următoarele:
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…