Din cuprinsul articolului
Speranța de viață la nivel mondial este în creștere, dar petrecem mai mult timp trăind într-o stare de sănătate precară. Experții atrag atenția că bolile infecțioase sunt încă responsabile de decese și există nevoi substanțiale nesatisfăcute ale pacienților din domeniul oncologiei, diabetului, afecțiunilor cardiovasculare și tulburărilor celebrale.
Studiu. Prevalența afecțiunilor de sănătate mintală a crescut cu 55%
Studiul scoate în evidență că, în medie, oamenii își petrec aproximativ jumătate din viață într-o stare de sănătate mai puțin bună, dintre care 12% într-o stare de sănătate precară, potrivit RRA.
În acest context, experții atrag atenția că bolile infecțioase sunt încă responsabile de 8 milioane de decese pe an și există nevoi substanțiale nesatisfăcute ale pacienților din domeniul oncologiei, diabetului, afecțiunilor cardiovasculare și tulburărilor celebrale.
Prevalența afecțiunilor de sănătate mintală a crescut cu 55% din 1990
În prezent, cheltuielile de sănătate sunt puternic orientate către îngrijirea curativă, adică tratamente.
Sănătatea mintală reprezintă o stare de sănătate în care individul își realizează abilitățile, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra productiv și este capabil să contribuie la dezvoltarea comunității.
lipsa sănătății mintale impune costuri și pierderi multiple
Pentru cetățeni, sănătatea mintală este o resursă care le permite să își realizeze potențialul intelectual și emoțional, să își găsească și să-și îndeplinească rolurile în viața socială, școlară și profesională. Pentru societăți, sănătatea mintală bună a cetățenilor contribuie la prosperitate, solidaritate și justiție socială. În schimb, lipsa sănătății mintale impune costuri și pierderi multiple, cetățenilor și sistemelor sociale.
Studiu. Prevalența afecțiunilor de sănătate mintală a crescut alarmant
Ţările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică cheltuiesc doar 2,8% din bugetele de sănătate pentru programe de prevenire structurate cum ar fi vaccinările, depistarea bolilor și educația pentru sănătate, în timp ce economiile cu venituri mici cheltuiesc de 10 ori mai mult pentru măsuri preventive.
În prezent, cele mai multe investiții și inovații în vederea obținerii unei sănătăți optime provin din sectorul privat.