Din cuprinsul articolului
Postul intermitent nu ajută numai la menținerea greutății corporale și echilibrarea tensiunii arteriale, ci poate adăuga ani vieții tale. Renunțarea la alimente pentru 16-18 ore este, conform cercetătorilor, o metodă de tratament pentru diferite afecțiuni. Cu toate acestea, trebuie să îți inveți organismul să se obișnuiască cu pauza alimentară.
Cercetătorii studiului, publicat în The New England Journal of Medicine, susțin că postul intermitent de 18 ore poate preveni și trata diferite afecțiuni, precum obezitate, cancer și boli cardiovasculare.
Potrivit CNN, Mark Mattson, autorul studiului și profesor de neurologie în cadrul Universității Johns Hopkins, recomandă ca acest tip de post să fie efectuat cu ajutorul a două metode diferite:
- Mesele zilnice ar trebui să fie programate într-un interval de 6-8 pe zi, urmate de 18 ore de pauză alimentară
- Postul se va realiza în decurs de 5 zile, dintre care ultimele două vor implica consumul a numai 500 de calorii pe zi.
Cercetarea este relativ nouă, iar în acest sens, Mattson le recomandă medicilor să își țină pacienții sub supraveghere în timpul postului, înainte de a ajusta pauzele de alimentație conform nevoilor individuale ale acestora.
Cum funcționează postul intermitent?
Alternarea dintre post și consumul de alimente poate îmbunătăți sănătatea celulelor, susține Mattson. Acest lucru se realizează prin declanșarea schimbării metabolice. În timpul acestui proces, celulele utilizează rezervele rămase, transformând grăsimile în energie.
Descoperirile arată că postul intermitent a fost asociat unele practici tradiționale care dovedesc îmbunătățirea funcțiilor cognitive, a sănătății cardiovasculare și care asigură longevitatea. Astfel, studiul face referire la rezidenții din Okinawa, cunoscuți pentru faptul că trăiesc foarte mult, în ciuda dietei restrânse. Deși aceasta conține puține calorii, este bogată în nutrienți esențiali, motiv pentru care locuitorii nu devin niciodată obezi, iar organismului i se oferă elementele esențiale.
De asemenea, postul intermitent este asociat cu îmbunătățirea rezistenței la insulină, ceea ce echilibrează nivelul glicemiei. Potrivit unui studiu restrâns, 3 adulți cu diabet de tip 2 au putut renunța la administrarea insulinei după ce au pierdut din greutatea corporală, datorită pauzei alimentare.