Din cuprinsul articolului
Studiu. Postul alimentar poate preveni boli precum diabetul sau obezitatea.
Specialiștii au descoperit deja că postul intermitent (între anumite intervale orare) este benefic pentru majoritatea oamenilor.
Mai nou, un studiu care s-a axat pe efectul pe care îl are postul alimentar asupra sistemului imunitar a descoperit că perioadele de înfometare controlată pot ajuta la prevenirea și ameliorarea unor boli precum diabetul și obezitatea.
Potrivit unor studii anterioare, postul alimentar poate îmbunătăți diferite afecțiuni inflamatorii cronice.
Potrivit cercetătorilor germani, noile descoperiri ar putea ajuta la dezvoltarea unor terapii bazate pe repaus alimentar voluntar, în cazul anumitor afecțiuni medicale.
Studiul a fost publicat la începutul lunii februarie în Cell Metabolism și a fost realizat cu sprijinul mai multor instituții medicale, printre care: Helmholtz München, Universitatea Ulm, Universitatea Tehnică din München (UTM), Centrul German de Cercetare a Diabetului (DZD), Spitalul Universitar Heidelberg și Universitatea din Sudul Danemarcei.
Până acum cercetătorii știau însă prea puține despre modul în care răspunsul imunitar poate determina un metabolism sănătos.
„Am descoperit că în celulele imunitare, acest receptor a permis comunicarea între celule în timpul postului alimentar. Prin ștergerea receptorului din celulele imunitare, am observat o disfuncționalitate a acestor semnale în celulele hepatice. Acest lucru înseamnă că celulele imunitare sunt capabile să influențeze în mod direct efectul repausului alimentar voluntar asupra metabolismului“, spune Anne Loft de la Helmholtz Munchen, potrivit editiadedimineata.ro.
Plecând de la faptul că ficatul are un rol principal în reglarea metabolismului, un grup de cercetători s-a concentrat pe înțelegerea modului în care celulele hepatice și celulele imune din ficat comunică între ele în timpul postului alimentar.
Cercetătorii au scanat ADN-ul celulelor hepatice și pe cel al celulelor imunitare cu scopul de a vedea care celule sunt active și ce molecule mesager sunt eliberate drept răspuns.
Descoperirile arată că aceste celule comunică între ele, evidențiind rolul unei molecule exprimată în aproape toate celulele organismului uman, respectiv receptorul de glucocorticoid (GR sau GCR).
„De fapt, este pentru prima dată când vedem acest proces în condiții de sănătate. Știam că, într-un cadru nesănătos, răspunsul imunitar poate influența metabolismul, dar acest lucru este nou. Asta demonstrează că un nivel scăzut de activitate a sistemului imunitar sau de inflamație este necesar pentru un răspuns metabolic echilibrat în cazul repausului alimentar voluntar“, explică Giorgio Caratti și Jan Tuckermann de la Universitatea Ulm.
„Repausul alimentar voluntar s-a dovedit a fi benefic pentru prevenirea mai multor boli metabolice, inclusiv diabetul de tip 2 și obezitatea. Creșterea numărului de persoane care suferă de boli metabolice este amețitoare, și nu se văd semne de îmbunătățire.
Descoperirile noastre servesc la înțelegerea mecanismelor moleculare implicate în aceste boli și pot duce în cele din urmă la dezvoltarea unor terapii eficiente bazate pe repausul alimentar voluntar“, spune Stephan Herzig, care a condus studiul la Helmholtz Munchen.
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…