Din cuprinsul articolului
Descoperire alarmantă. „În ciuda numeroaselor studii care au arătat efectele nocive ale poluării asupra sănătății, pare să existe încă puțină conștientizare a necesității de a lua măsuri adecvate pentru a reduce expunerea la poluanți, în special în populațiile cu risc mai mare…”, a declarat Dr. Franco Folino
Particulele de deșeuri din poluare, de 30 de ori mai mici decât un singur fir de păr uman ar putea pregăti scena pentru complicații cardiovasculare mortale, scrie Express.
Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală cauzată de o arteră blocată sau de spargerea unui vas de sânge din creier. Acest lucru poate avea consecințe care pun viața oamenilor în pericol.
Evitarea factorilor de risc pentru afecțiune este la fel de importantă și, potrivit noilor descoperiri, aceasta poate include expunerea prelungită la poluarea aerului.
Potrivit sursei citate, cele mai recente descoperiri, publicate în revista Neurology, sugerează că particulele fine de poluare ar putea fi dăunătoare sănătății cardiovasculare.
Cercetătorii au făcut descoperirea după ce au urmărit efectele poluării aerului asupra riscului de a avea „primul” accident vascular cerebral.
Acest lucru a fost realizat prin urmărirea datelor despre sănătatea a unui număr mare de persoane și evaluarea expunerii acestora la poluanții atmosferici.
Studiul s-a concentrat pe poluarea cu PM 2,5, care constă din particule minuscule de aer poluat care sunt periculoase pentru sănătatea umană. Aceste particule sunt bucăți minuscule – solide sau lichide – care circulă în aer și se prezintă sub formă de praf, murdărie sau funingine.
Echipa care a realizat studiului, la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, China, evidențiază traiectoria sănătății unei persoane de la accident vascular cerebral până la moartea care poate surveni ulterior. Procentul de risc în privința unui atac vascular este cu 30% mai mare la cei expuși particuleleor poluante.
Doctorul Franco Folino, cardiolog cercetător în cadrul departamentului de Științe Cardiace, Toracice și Vasculare de la Universitatea din Padova din Italia, a declarat pentru Medical News Today, că speră că descoperirea va crește gradul de conștientizare a publicului larg cu privire la riscurile poluării pentru sănătate.
„În ciuda numeroaselor studii care au arătat efectele nocive ale poluării asupra sănătății, pare să existe încă puțină conștientizare a necesității de a lua măsuri adecvate pentru a reduce expunerea la poluanți, în special în populațiile cu risc mai mare. La fel cum schimbările climatice încă nu reușesc să inducă schimbări semnificative în politicile de mediu, efectele poluării aerului asupra sănătății sunt în mare măsură subestimate.”, a spus Folino.
Descoperirile sunt în concordanță cu cercetările anterioare publicate în reviste de specialitate care leagă poluarea aerului cu particule microscopice de modificări ale vâscozității plasmei, provocând îngroșarea sângelui.
Pe termen lung, se mai crede că poluarea aerului crește riscul de accident vascular cerebral prin întărirea arterelor din creier și prin creșterea tensiunii arteriale.
Toți acești factori combinați ar putea duce ulterior la formarea unui cheag de sânge, care ar putea opri fluxul firesc către organe.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…