Sari la conținut

STUDIU. Persoanele nocturne („bufnițele de noapte”) au un risc mai mare de depresie. Iată de ce!

depresie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Persoanele care se trezesc târziu dimineaţa şi obişnuiesc să meargă la culcare după miezul nopţii au un risc mai mare de depresie. Un nou studiu al oamenilor de știință de la Universitatea din Surrey, din Marea Britaniue, aduce explicaţii ştiinţifice.

Studiul a determinat cronotipul – un termen folosit pentru a clasifica variațiile pe care le pot lua ciclurile naturale somn-veghe ale oamenilor – a peste 500 de studenți prin intermediul unui chestionar online.

Expert: „A fi o bufniță de noapte este o tendință biologică naturală”

„Un cronotip târziu – cunoscut și sub denumirea de „seară” sau a fi „bufniță de noapte” – este o tendință biologică de a prefera să fie activ seara, să doarmă și să se trezească mai târziu”, a declarat neurologul Simon Evans pentru BBC Science Focus. „Cronotipul are o bază genetică, așa că a fi o bufniță de noapte este o tendință biologică naturală.”

Nivelul de vigilență are șase cronotipuri, inclusiv dimineața, seara, foarte activ, somnoros în timpul zilei, activ în timpul zilei și moderat. Participanții au răspuns la întrebări despre calitatea subiectivă a somnului, ruminație (tendința de a insista asupra sentimentelor și gândurilor negative), depresie, deficit de atenție și consumul de alcool.

Cercetările au legat deja cronotipul târziu cu riscul de simptome de depresie grave, iar acest studiu îl coroborează și mai mult, descoperind că tipurile de seară au simptome depresive semnificativ mai mari decât semenii lor de tip intermediar, potrivit sciencealert.com.

Lipsa motivaţiei de a te da jos din pat

Este posibil ca depresia să împingă un cronotip târziu – făcând mai dificilă găsirea motivației de a te ridica din pat dimineața și mai greu să te relaxezi în somn la sfârșitul zilei, în mijlocul unui flux de gânduri negative. Studiul a constatat că tipurile de seară au raportat niveluri semnificativ mai mari de ruminație.

Această stare de jetlag social perpetuu și nevoia constantă de somn pot afecta în cele din urmă sănătatea mintală a unei persoane. Cu toate acestea, analize statistice suplimentare sugerează că există modalități de a atenua legătura dintre riscul de depresie și cronotip.

Calitățile de conștientizare – în special, „acționarea cu conștientizare” (abilitatea de a nu judeca gândurile și sentimentele, indiferent dacă acestea sunt pozitive sau negative) și „descrierea” (abilitatea de a eticheta emoțiile și gândurile) – au avut efecte indirecte semnificative asupra legăturii dintre depresie și somnul de noapte.

depresie
Sursă foto: Pixabay

Acest lucru este din nou legat de calitatea somnului, deoarece un somn mai bun scade riscul de oboseală şi neatenție.

„Cercetarea noastră arată că strategiile pentru a stimula o atenție mai ridicată – cum ar fi meditația ghidată și exercițiile de mindfulness – ar fi utile, precum și concentrarea pe o calitate mai bună a somnului și încercarea de a reduce consumul de alcool”, a declarat Evans, autorul principal al cercetării publicate în revista PLOS One.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel