Din cuprinsul articolului
În acest sens, specialiștii le recomandă autorităților să reevalueze posibilitatea de a adminstra o singură doză de vaccin anti-COVID persoanelor care au trecut deja prin boală. Acest lucru ar putea optimiza numărul de doze disponibile la nivel național, facilitând campania de vaccinare anti-COVID.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 741 de persoane, iar rezultatele cercetării arată că 85% dintre acestea nu au trecut prin boală și doar două persoane nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării, ceea ce înseamnă un procent de 0,27%, potrivit Digi24.
Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată faptul că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului, având în vedere că 48% dintre cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentrație mai mare de >=80AU/ML în intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului.
„La prima doză de vaccin, la un organism care nu a mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2, este de așteptat ca răspunsul imun să nu fie foarte intens și prelungit. În schimb, a doua doză vine să “întărească” memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală”, a explicat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife, potrivit Digi24.
Pe de altă parte, în cazul persoanelor confirmate anterior cu infecție COVID-19, specialiștii MedLife atrag atenția că titrul de anticorpi neutralizanți este semnificativ, încă din primele zile după administrarea primei doze de vaccin. Acest lucru întărește ipoteza lansată de alte grupuri de cercetători din Europa și SUA, conform căreia o singură doză de vaccin ar putea fi eficientă pentru persoanele care au trecut prin boală.
Compania a susținut că vor continua studiul în următoarele 3-6 luni, pentru a determina evoluția nivelului de anticorpi dobândiți după imunizare și în cât timp nivelul de anticorpi începe să scadă.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…