Din cuprinsul articolului
Obiceiurile alimentare corecte la 40 de ani ne protejează de demență. Potrivit oamenilor de știință, dieta este importantă pe tot parcursul vieții pentru a proteja împotriva demenței, dar în primul rând înainte de 50 de ani.
Obiceiurile alimentare la 40 de ani par să joace un rol mai important în menținerea funcției mentale decât se știa anterior.
Aceasta nu este prima dată când un studiu leagă nutriția de abilitățile mentale. Totuși, ea este prima care urmărește un grup de voluntari de la vârsta de 4 ani până la 70 de ani.
Studiul a fost realizat pe 3.059 de voluntari, care s-au născut în 1946. Jumătate erau bărbați. Oamenii de știință s-au uitat la dieta lor de cinci ori între 4 și 63 de ani.
În funcție de răspunsurile lor la chestionarele speciale, ei l-au notat de la 0 la 100 (scorul HEI). 100 corespunde dietei perfecte sănătoase. De asemenea, au fost supuși de șapte ori la teste speciale pentru a-și evalua abilitățile mentale între 8 și 69 de ani.
Scopul lor a fost să investigheze asocierile dintre obiceiurile alimentare și abilitățile cognitive de-a lungul vieții. De asemenea, au dorit să identifice în ce stadiu al vieții dieta a fost cel mai important predictor al traiectoriei abilităților cognitive.
Calitatea dietei, potrivit cercetării, este strâns legată de abilitățile cognitive. Doar 8% dintre voluntarii cu cea mai nesănătoasă dietă și-au menținut abilități cognitive ridicate până la bătrânețe. În schimb, doar 7% dintre cei care au mâncat mai sănătos de-a lungul vieții au avut un declin al abilităților cognitive.
Dieta la 43 de ani părea a fi cea mai critică dintre toate. Acei voluntari care au mâncat mai sănătos, potrivit ei, au fost mai puțin probabil să fie diagnosticați cu demență la vârsta de 70 de ani. Mai exact, fiecare creștere cu un punct a scorului HEI a fost asociată cu o reducere cu 4% a dezvoltării demenței.
Studiul a mai arătat că voluntarii care au mâncat cele mai multe legume și cereale integrale la 43 de ani au avut rezultate semnificativ mai bune la testele de abilități mentale pe care le-au luat la 69 de ani.
Studiul a mai arătat că la vârsta de 70 de ani, voluntarii cu cea mai bună dietă au avut rezultate mai bune la teste:
În plus, aproape 25% dintre voluntarii din grupul cu cea mai slabă performanță cognitivă la vârsta de 69 de ani aveau deja semne de demență. În schimb, niciunul dintre voluntarii care au avut cele mai bune rezultate la teste nu părea să sufere de demență.
Majoritatea voluntarilor și-au îmbunătățit dieta în timp. Cu toate acestea, obiceiurile alimentare din copilărie stabilesc tonul pentru cursul dietei lor în următoarele decenii ale vieții lor.
Noul studiu a fost prezentat la conferința anuală a Asociației Americane de Nutriție (Nutrition 2024). Constatările prezentate la conferințe medicale sunt considerate preliminare până când sunt publicate într-o revizuire medicală.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…