Sari la conținut

Studiu: Oamenii suferă de psihoză după COVID-19. Cum atacă infecția creierul?

tumorile cerebrale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
COVID poate duce la leziuni ale creierului

Oamenii suferă de psihoză după COVID-19, determinând oamenii de știință să investigheze dacă corpul atacă din greșeală creierul după infecție.

Doi oameni de știință au declarat pentru Business Insider că este posibil ca virusul SARS-CoV-2 să facă corpul să atace creierul și să provoace simptome psihiatrice.

  • Unii pacienți dezvoltă simptome de psihoză după infectarea cu COVID-19.
  • Este posibil ca stresul pandemiei să provoace probleme psihiatrice.
  • Dar unii oameni de știință cred că poate fi virusul care provoacă organismul să atace creierul.

În 2020, la o zi după ce a dezvoltat simptomele COVID-19, un bărbat de 30 de ani a început să se gândească că ar putea vorbi cu rudele sale moarte.

Bărbatul, care nu avea antecedente de boală mintală, s-a convins că Apocalipsa este iminentă, potrivit unui raport de caz publicat în august, după cum detaliază Business Insider.

Acest episod psihotic a durat mai bine de o lună, timp în care bărbatul a doborât o ușă, și-a împins mama și a crezut că este experimentat cu radiații, se arată în raport.

I s-au administrat medicamente antipsihotice, dar au avut un efect redus. Doar după ce i s-au administrat medicamentele folosite de obicei pentru a trata afecțiunile autoimune, s-a îmbunătățit, a spus studiul de caz.

Potrivit surselor citate de Business Insider, episoadele psihotice pot duce la consecințe dramatice atât pentru pacienți, cât și pentru cei din apropierea lor. De mai bine de un an, există dovezi că infectarea cu SARS-CoV-2 poate produce tulburări psihice.

Len Ramirez – corespondent KPIX: Cercetătorii erau interesați de modul în care COVID-19 afectează diferite grupuri de vârstă și în câte moduri. Există dovezi îngrijorătoare că, în privința adolescenților, virusul le poate afecta mintea.

Michael Wilson – medic UCSF: Comportamente obsesive, delir, paranoia, de fapt chiar aceste simptome i-au adus în spital. Apoi, anumiți markeri privind inflamații prezente la acești copii, care indică faptul că se întâmplă ceva, fără a indica exact cauza.

În urma studiilor, specialiștii cred că, de fapt, după infectare, sistemul imunitar atacă sistemul nervos central. Din această cauză, anticorpii a căror sarcină este să atace sursa infecției, atacă de fapt proteinele din creier, la care nu au în mod normal acces, grație unei bariere naturale, compromisă de coronavirus. Astfel, apare un tip de encefalită, o reacție autoimună care produce inflamarea creierului, ceea ce poate cauza psihoze.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel